Як встигнути все? Події серпня в Києві та онлайн

Оксана Городівська
Оксана Городівська
5 Серпня, 2020

Серпень — це завжди початок зворотного відліку літа. Скільки днів лишилось, а скільки всього ще треба встигнути! Плюс нарешті запустились галереї, кінотеатри, концертні майданчики просто неба. Тому тримайтесь — цього місяця і кінофестивалі KISFF та «Молодість», і концерти Blooms Corda й ДахиБрахи, і денні фестивалі в різних куточках Подолу, і ще онлайн-події.

Фестиваль короткометражних фільмів KISFF

Де і коли? Кінотеатр «Київська Русь» та онлайн, 5-9 серпня

Ці короткометражні фільми дуже хочуть, щоб їх подивилися. Вони чекають зустрічі ще з весни — і нарешті ось вона! 

Цьогорічний KISFF — це мікс з онлайн та офлайн-подій. Під час фестивалю буде 12 показів у «Київській Русі» (з заповненням залу лише на 25%) та 4 стрімінгові трансляції на сайті фестивалю. Онлайн-покази будуть доступні весь час з 5 до 9 серпня, безкоштовні, але з реєстрацією. Усі обговорення відбудуться в онлайн-форматі. 

З програми традиційно радимо дивитися конкурсні блоки. Також дуже інтригує програма Разом:Порізно, присвячена ізоляції. У нас всіх є трохи досвіду в цьому, тому цікаво порівняти. А ще дуже чекаємо на програму Cinema Love про любов до кінотеатрів. 

Кінофестиваль «Молодість»

Де і коли? Різні локації, з 22 до 30 серпня

«Молодість» буде офлайн! Цього року фестивальні покази пройдуть у кінотеатрі «Жовтень» і Будинку кіно. Також спорудять відкритий кінотеатр під Аркою Дружби народів — там відбудуться церемонії відкриття та нагородження, покази фільмів дитячої програми «Molodist Teen Sсreen», українські прем’єри та спеціальні події. 

Повний перелік фільмів «Молодості» можна глянути тут. Цього року до міжнародного конкурсу потрапила стрічка спільного виробництва Литви, України та Франції«Парфенон». У позаконкурсній програмі покажуть багато українського кіно — перший за 11 років фільм режисера Романа Балаяна «Ми є… Ми поруч», стрічку «Поїзд “Київ – Війна”» Корнія Грицюка та фільм «Зарваниця» Романа Хімея та Яреми Малащука

Molodist

Шоукейс лейблу Mnogo Vody 

Де і коли? Арт-завод Платформа, 9 серпня

Бум нової української музики — 5 годин, ціла купа артистів і свіжі треки, які вперше зустрінуться з публікою вживу. Тут звучатиме і синт-поп від Refinders, і фанк від Our Atlantic, і неосоул від Дао Парк. Також можна буде почути новий проєкт Нати Сміріної (Pur:Pur) і саунд-продюсера Іллі Місюри (Dub Beans) Astronata. На шоукейсі відбудеться перший виступ етно-джаз проєкту ZITKANI, а ще виступатимуть Коля Сэмпл, Shy і гурт Disappeared Completely. 

Відтворити відео

Кіновернісаж просто неба

Де і коли? Впродовж серпня і до 15 вересня, початок щодня о 21:00 

У парку Шевченка півтора місяці показують українське кіно на свіжому повітрі. Фільми будуть зовсім різні — і хіти прокату, і призери кінофестивалів, і сміливі авторські стрічки, і дитяче та підліткове кіно. За програмою показів можна слідкувати тут

Цього тижня такі фільми: 

5 серпня — «Казка про гроші», режисерка Олеся Моргунець-Ісаєнко 

6 серпня — «Вулкан», режисер Роман Бондарчук

7 серпня — «Дике Поле», режисер Ярослав Лодигін

Фестиваль Outside 

Де і коли? Нижньоюрківська, 31, 15 серпня

Червона фабрика, прихована в прохолодному лісі, збирає дуже гарний літній двіж. На один день усім відома територія на Нижньоюрківській перетвориться на урбаністичну оазу, де будуть джазові концерти, діджей-сети, garage sale, лекції, майстер-класи та багато іншого. 

З боку електронщиків радимо лайви Seven Sisters Muzik, Poly Chain, Polje, а зі сторони джазовиків варто послухати KK4tet, New Brain Trio та Dennis Adu Quartet

Електронна вечірка: Module у Хвильовому

Де і коли? Бар Хвильовий, 8 серпня  

В гості до музичного бару Хвильовий їдуть електронні артисти з дніпровського Module. Взагалі, Module — це арт-простір з концертним майданчиком, музичною лабораторією, студією звукозапису, репетиційною базою і баром. Там розвивається новий дніпровський лейбл і спільнота музикантів. Частину з них можна буде почути на цій вечірці, а саме: Ksztalt, PEST, Funky Roger, Thankee, Yarik, Icetwice

Фільм «Рейв»

Де і коли? Кінотеатри Києва, Львова, Дніпра, Харкова, Одеси та Сум, прокат з 6 серпня

Кіно про дружбу і відчайдушне бажання горіти на рейві. Події відбуваються в Шотландії в середині 90-х. Двоє друзів, Джонно і Спеннер, живуть у провінційному містечку. Епідемія електронних бітів і божевільних наркотичних вечірок, що шириться Британією, доноситься туди лише слабким відлунням. Відчути її сповна можна лише на закритих рейвах, які британська влада оголосила поза законом. Туди хлопці й поїдуть, щоб прожити найяскравішу ніч свого життя. Кіно зворушливе і атмосферне, а прокат — короткий, тому встигніть.

Відтворити відео

Виставка Андрія Хіра «Хтонічні хроніки»

Де і коли? Я Галерея, з 29 липня до 21 вересня

У «Хтонічних Хроніках» Андрій Хір досліджує, як співіснує архаїчне і футуристичне. Хто вони — шамани сучасного світу? Які в цьому технологічному світі обряди? Яка магія? Художник займає місце дослідника-етнографа, який спостерігає та занотовує ― у графічних малюнках, скульптурі, масках та відео. Усі твори нібито окутані атмосферою науковості, але це така «вигадана антропологія». 

 

Виставка номінантів Премії PinchukArtCentre

Де і коли? PinchukArtCentre, весь серпень і далі

Після карантину нарешті відкрився PinchukArtCentre, а разом з ним — виставка 20-ти номінантів премії арт-центру. 

Цього року головний приз отримали Ярема Малащук та Роман Хімей. У їхньому відео «Пряма трансляція» чоловіки, одягнені у військову форму, схожу на одяг красноармійців, після довгих приготувань виконують танець. Хореографію колективу порушують пересічні люди, що проходять коридором повз танцівників. У цьому відео творці досліджують межі між документальним та ігровим, реальним і вигаданим, хореографією та імпровізацією. 

«Пряма трансляція», фото надане прес-службою PinchukArtCentre

Ще трохи київських подій:

Онлайн-події:

Фільм «Чисте мистецтво» на DOCUSPACE

Коли? З 7 серпня і до кінця місяця

Цей фільм став одним з хітів фестивалю Docudays UA, а тепер повертається в онлайн-кінотеатр DOCUSPACE. Герой стрічки — художник-абстракціоніст Захар Кудін. Він створює роботи просто неба в міському просторі, надихаючись різнобарвними прямокутниками, якими працівники та працівниці ЖЕКу замальовують будь-які написи на фасадах будівель Мінська. Заінтриговані перехожі намагаються інтерпретувати творчість Захара. З їхніх думок — про мистецтво і не тільки — режисер складає портрет сучасної Білорусі

На додачу до самого фільму, будуть також відбуватися онлайн-обговорення.

Відтворити відео

Онлайн-фестиваль Intercity Live 4.0: Eurotrip

Коли? 29-30 серпня

Онлайн-фестиваль Intercity повертається. Цього разу він триватиме 24 години. Це буде віртуальна подорож різними куточками Європи, а також різними напрямками культури — буде музика, візуальне мистецтво, перформанси, кіно й анімація. 

Включатимуться різні міста України, а також Польща, Франція, Німеччина, Австрія, Латвія та Румунія. Самі виступи відбуватимуться на березі озера в Тернополі, на київському пляжі, у великому концертному майданчику Парижа, у Барбакані Руської Брами в Кам’янці-Подільському та біля Палацу культури Погулянка у Львові. Детальну програму ще чекаємо. 

Kyiv Art Fair 2020

Коли? З 20 серпня до 1 жовтня

Мистецький ярмарок Kyiv Art Fair цього року буде онлайн. Організатори створюють наймасштабнішу українську онлайн-платформу для презентації мистецьких творів. Вона розміститься на сайті kyivartweek.com. У просторі діджитал-ярмарку можна буде не тільки побачити і придбати роботи, а й потрапити на лекції про культуру. 

Участь у ярмарку візьмуть близько 30 галерей — з Києва та інших міст України, а також з Польщі, Німеччини та Франції

Конкурс плакатів «На перетині всіх протилежностей»

Видавництво «Родовід» проводить міжнародний конкурс плакатів, натхненних філософією творення Георгія Нарбута. Організатори пропонують переосмислити доробок Нарбута з позиції дизайнера XXI століття, поговорити про спадкоємність у дизайні, візуальну мову минулого та естетику майбутнього, порушити гострі питання сьогодення мовою плакату, а також подивитися на плакат з точки зору сучасних технологій  —  як-от анімації або доповненої реальності. Дедлайн — 28 серпня, а у вересні буде онлайн-виставка робіт.

Віжуали:

KISFF: кадри з фільмів «Поки не стане чорним» і «Традиція»

Кіновернісаж просто неба: кадри з фільмів «Дике поле» та «Вулкан»

Ретро-хвиля. Зацініть постери Аарона Ловелла Дентона