На горизонті — друга половина вересня. Ось події в Києві та онлайн

Оксана Городівська
Оксана Городівська
15 Вересня, 2020

У вересні нас чекають дві велетенські події — Одеський кінофестиваль та Львівський BookForum. А якщо серед усіх цих фільмів і книг залишиться час, то ми зібрали ще трохи подій, на які його варто витратити. Читайте про них в нашому огляді.

Онлайн-події

Одеський міжнародний кінофестиваль 

Коли? З 25 вересня по 3 жовтня

Одеський кінофестиваль буде онлайн. Так що багато нового українського і світового кіно можна побачити не лише на березі моря, а й по всій Україні.

В програмі, наприклад, є «Атлантида» Валентина Васяновича, що минулого року перемогла в одній з програм Венеційського кінофестивалю. Є екранізація п’єси Олега Сенцова і нова стрічка Аґнєшки Голланд. Є кіно про панк-подорож Америкою (це воно на головному віжуалі), є вампірські пригоди часів Холодної війни, є історія прокляття, що впало на одну родину в Судані

Але є і нюанс — кількість переглядів фільмів обмежена. Тому радимо заздалегідь купити квитки або фестивальний абонемент — усе це вже є на сайті. 

Ілюстрація зі сторінки facebook.com/lviv.bookforum

Львівський міжнародний BookForum

Коли? З 14 до 20 вересня

Теж онлайн, теж насичено. Ірена Карпа влаштує стендап. Включаться недавно видані в Україні письменники — наприклад, автор «Щоденника книгаря» Шон Байзелл чи майстер чорного гумору ДіБіСі П’єр. Будуть професійні обговорення — про бібліотеки, дитячу літературу, ілюстрацію. Багато подій присвячені пандемії COVID-19 — як вона впливає на видавництва, як живе книжковий ринок без весняних і осінніх ярмарків, які є антикризові можливості для культурних проєктів. Ну, і ми вибрали кілька подій, які точно-точно не варто пропускати: 

17 вересня 16:30 

Як нагодувати диктатора. Розмова з Вітольдом Шабловським та Андрієм Бондарем  

19 вересня 21:00

Ніч поезії та музики non-stop  

20 вересня 20:00

Просто діти: телефонна розмова з Патті Сміт 

Онлайн-виставка фіналістів Ukrainian Young Book Design Awards

Цього року вдруге відбувся конкурс Ukrainian Young Book Design Awards, який організували видавництво «Основи» і студія L/Y. Близько 400 дизайнерів з 13 країн ввірвалися в цей челендж, а роботи 20 фіналістів тепер можна побачити онлайн. Там є і дуже поплавлені тексти Кафки, і обкладинка з пісочним годинником, де замість піщинок — макові зернята, і ще багато кльового. 

Розмова «Алеї богів у країні номадів: пострадянський Казахстан і пам’ять»

Коли? 15 вересня, є в записі

Проєкт Минуле / Майбутнє / Мистецтво уже проводив розмову про пам’ятники, декомунізацію і меморіальний ландшафт України. А тепер знайомить з досвідом Казахстану. В цій країні були створені табори ГУЛАГу, полігони смертельної зброї та космічних випробувань. Дослідниця Кульшат Медеуова розповість, як її країна працює з пам’яттю і радянським спадком. 

Нижче — інсталяція Асхата Ахмедьярова «Коротка історія Півночі» (2018).

«Підборіддя» на Docuspace

Коли? Впродовж вересня

Які плюси, мінуси і підводні камені інстаграмної слави? Про це фільм «Підборіддя». Його головний герой — Остін Тестер, 16-річний хлопець з маленького містечка в Теннессі, де йому явно затісно. Тому він шукає популярності в інтернеті, а стрічка досліджує різні нюанси цього шляху. 

Фільм отримав відзнаки на Санденсі та британському Sheffield Doc/Fest. Подивитися його можна в онлайн-кінотеатрі Docuspace впродовж вересня, а 18 вересня буде ефір з режисеркою фільму Лайзою Менделуп та головним героєм. 

Відтворити відео

Онлайн-виставка плакатів конкурсу «На перетині всіх протилежностей» 

Минулого місяця видавництво «Родовід» проводило конкурс плакатів, що переосмислюють доробок Георгія Нарбута з позиції дизайнерів XXI століття. 16 вересня відкривається виставка робіт учасників і нам дуже цікаво подивитися, що там буде. 

Події в Києві

Фестиваль Earthmate Eco Festival

Де і коли? Ботсад імені Гришка, 24-27 вересня

Earthmate  —  це еко-фестиваль, що об’єднує музикантів, митців, активістів, підприємців, дослідників і візіонерів. Там відкриється мистецька виставка, відбуватимуться лекції про те, як зробити своє життя і життя свого міста екологічним, а вечорами лунатиме електронна музика — від Radiant Futur, Poly Chain, Jazzmate та інших.

«Ви переконаєтесь, що вегетаріанство може бути смачним; що всі ми можемо перешкоджати руйнуванню екосистем; що ресайклінг є потужним бізнесом або навіть мистецтвом; що паркові зони важливіші за шопінг-моли та бізнес-центри», — пишуть організатори. 

Виставка Віктора Марущенка «Архів»

Де і коли? Галерея The Naked Room, до 23 вересня

Зі школи Віктора Марущенка вийшло  декілька поколінь знаних українських фотографів, а його власні серії фото з’являлися на бієнале у Венеції та Сан-Паулу. Проєкт «Архів» відкриває Віктора Марущенка, якого ми майже не знаємо. А фотографії на виставці — Україну, яку фактично не пам’ятаємо. У 1970-90-х роках Марущенко побував у найрізноманітніших куточках країни та засвідчив у фотографіях ситуації, які відкриваються не просто професіоналу з камерою, але людині, здатній уловити силу моменту. 

Цю виставку готували давно, але так склалося, що в її час Віктор Марущенко перебуває в лікарні й потребує тривалого й складного лікування. На виставці можна купити відбитки з його негативів і допомогти таким чином, або переказати гроші на картку. Всі деталі в цьому пості.

Фільм «Останні та перші люди»

Де і коли? Кінотеатри «Жовтень» і KINO42, поки що є сеанси до 18 вересня

Це єдина й остання режисерська робота ісландського композитора-мінімаліста Йогана Йоганссона. Це не сюжетний фільм, а радше роздум про скінченність людського життя й те, що залишається і зникає після нас. 

У цій історії людська раса опиняється на краю Сонячної системи та ось-ось загине. Майже все, що залишилося у світі — це гігантські фантастичні монументи, за допомогою яких цивілізація передає свої філософські й надихаючі послання. Вони долинають голосом Тільди Свінтон з майбутнього, що прийде через 2 мільйярди років. 

Відтворити відео

Виставка «Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!»

Де і коли? Мистецький арсенал, з 18 вересня

Коли Андрій Сагайдаковський починав у 80-х, була криза з матеріалами і він не мав доступу до них, бо не був членом Спілки художників. 90-ті теж підштовхували до пошуків альтернативних матеріалів — ними стали старі полотна та рвані тканини, з яких художник створював килими. В їхніх сюжетах — абсурдна реальність з кривенькими іронічними підписами. 

Для цієї виставки митець перетворить простір Арсеналу на тотальну інсталяцію, а основною темою виставки стане спорт. Сагайдаковський грає у власну гру, вигадуючи містифіковані змагання-забави. Він придумує правила, проєктує декорації для своїх вправ і дисциплін, створюючи таким чином власний спорт-простір, де запрошує відвідувачів до гри. 

Віжуал статті: кадр з фільму «Вечеря в Америці»

Віжуал на головній сайту: кадр з фільму «Мартін Іден»

В описі ОМКФ: кадри з фільмів «Вечеря в Америці» і «Товариш Дракуліч»

Усі ці стрічки покажуть на Одеському міжнародному кінофестивалі

Як я подивилася всі короткометражки на Такфліксі