На що схожі наші вибори?

Оксана Городівська
Оксана Городівська
9 Квітня, 2019

Президентська кампанія 2019 неймовірно кіношна. Її порівнюють і з «Картковим будинком», і з «Грою престолів». Ми зібрали ще кілька схожих сюжетів з фільмів і серіалів.

Більшість зі згаданого можна подивитися на Netflix. Сподіваємось, колись там вийде і документалка про наші вибори.
Відтворити відео

«Час Волдо» з серіалу «Чорне дзеркало»

(2-й сезон, 3-тя серія)

Паралелей з «Чорним дзеркалом» багато, але найбільш очевидна — з серією «Час Волдо». Її герой — блакитний мультяшний ведмідь. Волдо веде вечірнє шоу, в якому бере знущальні інтерв’ю. Це шалено подобається глядачам і боси вирішують вивести програму на новий рівень — висувають Волдо кандидатом у парламент. Він гнобить своїх суперників в ефірі дебатів, розкручується на цьому ще більше, а його кампанія, що починалася, як жарт, може стати переможною.

Спершу ця серія не дуже сподобалась журналістам, але після президентських виборів 2016-го в США її визнали дуже актуальною. Тепер — тим більше.

4-й сезон «Коня БоДжека» (особливо 1-ша серія)

Містер Пінатбаттер — бадьорий лабрадор без досвіду в політиці, який раптово вирішує балотуватися в губернатори Каліфорнії. Він кидає виклик чинному губернатору-бабаку, але хоче змагатися з ним не в дебатах, а в лижних перегонах. Бабак спершу ігнорує цей челендж, потім каже, що такі вибори не передбачені законом. Але любителі видовищ швидко вносять поправку в конституцію, знаходять фінансування і все — новий губернатор визначиться на гірському схилі.

Фільм «Влада» (Vice)

У «Грі на пониження» режисер Адам Маккей показав, як на хвилі фінансової кризи 2008-го збагатилися непомітні біржові гравці. Його стрічка «Влада» — теж про тих, хто виграє в тіні. Її головний герой — Дік Чейні. Він був віце-президентом США в часи Джорджа Буша молодшого, часто залишався за лаштунками, але мав неймовірну владу. Власне, він використав теракт 9/11 як привід для введення військ в Ірак, а паралельно — задовольнив інтереси нафтових гравців.

У фільмі Маккея добре показано, що відбувається, коли до влади приходить нова людина, як легко жертвують фігурами у політичній грі і як ця гра насправді не про зміну облич, а про рокіровку людей, що стоять на потоках.

Відтворити відео

Документальний фільм «Вінер» (Weiner)

Ентоні Вінер був успішним конгресменом. Аж поки випадково не запостив в офіційний твіттер фотку свого ерегованого члена в трусах. Виявилося, що він пересилав такі ж фото і займався секстингом з багатьма жінками, хоч і був одруженим. Почався скандал і Вінер пішов з посади.

Через два роки він вирішив повернутися в політику й балотувався на пост мера Нью-Йорка у 2013-му. Документальний фільм показує його захопливу кампанію. Там є успіхи і піднесення. Але потім починаються нові скандали. І стає ще цікавіше спостерігати за штабом Вінера, що реагує на хвилі негативу, вигадує відповіді для прес-конференції й розрулює ситуацію, коли часу навіть менше, ніж 24 години. У цьому фільм схожий на наші вибори. Тільки Ентоні Вінер бореться не стільки проти інших кандидатів, скільки проти самого себе.

Відтворити відео

Документальний фільм «Найкращі вороги» (Best of Enemies)

В 1968-му канал ABC відставав від конкурентів, зокрема у висвітленні політики. Тому вирішив дати людям видовище й провести 10 випусків теледебатів між затятими опонентами — лібералом Ґором Відалом і консерватором Вільямом Френком Баклі молодшим. Учасники мали б обговорювати партійні з’їзди демократів і республіканців, але вийшло не зовсім так. Вони сперечалися про все, висміювали одне одного й накручували аудиторію. Закінчилося тим, що Відал назвав Баклі «прихованим нацистом», а той у відповідь почав йому погрожувати. Зрештою, ABC отримав свої рейтинги, але політичні дебати більше ніколи не були такими, як раніше — на телебачення прийшов срач.

І нарешті — «Альф»

Сподіваємося, що рівень дискусії на наших дебатах буде трохи вищим.

Класичне мистецтво в сучасній упаковці