Розпечений червень: культурні події в Києві та онлайн

Оксана Городівська
Оксана Городівська
4 Червня, 2020

Червень у розпалі: місто розпечене, частина культурних подій потроху повертається, а частина ще під карантинними обмеженнями. Цього місяця нас чекають виставка гравюр Далі, нічна вулична виставка і Тиждень швейцарського кіно, що відбудеться онлайн.

Київ

Фото: Олександр Попенко

Виставка «Відбиток. Українська друкована графіка ХХ – ХХІ століть»

Де і коли? Мистецький арсенал, початок відкладено (слідкуємо за оновленнями)

Коли почався карантин, Мистецький арсенал якраз готувався відкрити цю виставку. Але її довелося розібрати. Тепер там нарешті покажуть велику добірку друкованої графіки — близько 500 робіт, понад 100 авторів. Типи робіт зовсім різні — від зображення народних вірувань до індустріальних пейзажів, від книжкової ілюстрації до проєктів дизайну грошей. 

Також Мистецький арсенал разом з митцями зробив серію відео про різні графічні техніки — наприклад, офорт, лінорит і шовкодрук. Радимо глянути перед походом на виставку. 

Виставка гравюр Сальвадора Далі 

Де і коли? Аукціонний дім «Золотое сечение», з 10 до 26 червня

У 1534-му Франсуа Рабле видав першу книгу з серії «Ґарґантюа і Пантаґрюель», їдку сатиру, що висміює людські пороки, державу та церкву. Через тридцять років з’явилася серія гравюр Рішара Бретона до роману. А в 1970-х Сальвадор Далі подивився на все це і створив власну серію, де поєднав сюжети Бретона і сюрреалістичне бачення людських вад. Так з’явилися «Пустотливі сни Пантаґрюеля» — серія з 25 літографій, які вперше покажуть в УкраїніВхід безкоштовний, у масці та не більше 12 відвідувачів одночасно. 

Сальвадор Далі, робота з серії «Пустотливі сни Пантаґрюеля»

Вистава-прогулянка THE TIME

Де і коли? 13 і 14 червня

Вистава-прогулянка — це ніби в театру теж є літній майданчик, але розміром з місто. Учасників вже четвертий сезон збирають на Пішохідному мосту і пропонують пересуватись вулицями міста з вказівками голосу з навушників, розмірковуючи про час. Імерсивна вистава THE TIME занурює глядачів одночасно в роздуми та в міський простір, де кожен стає учасником — навіть випадковий перехожий.

Виставка Люсі Іванової «Ще»

Де і коли? Галерея The Naked Room, до 28 червня

«Мої роботи — це поствідчуття від побаченого», — каже художниця Люся Іванова. Ця виставка живопису — результат здобутого, відчутого й обміркованого за минулий рік. Лебеді, людські постаті, дерева, собаки — лише ці поодинокі елементи тримають хиткий зв’язок між упізнаваною реальністю та реальністю робіт Люсі з її тягучим мерехтінням текстур і пігментів. 

«Об’єкт бажання» і вулична нічна виставка після карантину

Де і коли? Дім одягу (Львівська Площа, 8а) та інші локації, 19-21 червня 

На карантині часто говорили, що цей досвід змінить те, як ми взаємодіємо, зокрема з мистецтвом. Ця виставка — приклад такої зміни. Показувати роботи будуть не в звичній галереї, а в публічних просторах і закладах у центрі Києва. Мапа маршруту, перелік всіх локацій та проєктів буде доступна з 19 червня на виставці «Об’єкт бажання» у вітринах Дому одягу (Львівська Площа, 8а). На шляху ви зможете натрапити на роботи художниць та художників, музикантів та музканток, які підкреслюють, що місто прокидається від карантинного сну зміненим та іншим. 

Учасники: Борис Кашапов, Лена Cіятовська, Kinderseele, Крейг Велш, Женя та Валя Засуцькі, Оксана Чепелик, We Bad, Міша Цатурян, Лілія Чавага, Стан Квітко.

Онлайн-події

Відтворити відео

Тиждень швейцарського кіно

Коли? З 19 до 28 червня

Цього року Тиждень швейцарського кіно відбувається онлайн, перегляд безкоштовний, а добірка фільмів дуже крута. Наприклад, там є стрічка «Щасливий Лазар», яка отримала приз за найкращий сценарій на Каннському кінофестивалі. Це історія про простодушного хлопчину Лазаря. Він живе в відчуженому італійському селі, де час буквально зупинився. Героя чекає знайомство з егоїстичним аристократом Танкреді, зустріч з реальністю і справжні дива. 

Також у програмі трагікомедія «Дивовижна подорож Волкенбруха в обійми шикси» про ортодоксального єврея, що закохується в жінку неєврейського походження, стрічка «Божественний порядок» про боротьбу за виборче право жінок у Швейцарії та комедія «Стрікер» про шкільного вчителя, що в несподіваний спосіб пробує розрулити фінансові проблеми (якщо що, не так, як у «Breaking Bad»). 

Дивитися фільми тут

Онлайн-фестиваль Intercity Live 3.0 

Коли? 20 червня 

Intercity Live розширює маршрут — тепер це міжконтинентальне онлайн-сполучення. На додачу, до 8 міст України будуть включення з Барселони, Нью-Йорка, Монтевідео і навіть української антарктичної станції «Академік Вернадський».

Список учасників ще поповнюється, але радимо послухати Our Atlantic, MC Брехунець, Space of Variations і Tik Tu. Дивитися 20 червня з 14:00 на Телебаченні Торонто.

Відтворити відео
Кадр з фільму «Палає палає палає»

Хіти Одеського кінофестивалю на Takflix

Нагадуємо про круту колаборацію Одеського кінофестивалю і платформи Takflix. До 15 серпня можна подивитися фестивальні хіти попередніх років. Наприклад, британську стрічку «Палає палає палає». У ній молодий хлопець перед смертю заповідає подругам розвіяти його прах по всій Англії та залишає детальну відеоінструкцію. Лондон, Стоунхендж, Йорк, черниці, гіпі, колишні коханці, випадкові попутники і танці біля вогнища — все для того, щоб зрозуміти, що іноді кінець — це початок шляху.

Також радимо норвезьку документалку «Бо ми мужики» про чоловічий рок-хор і абсурдну італійську комедію «Чоловік, який купив місяць».  

Лекція-розмова «Детально про: Навіщо музичним подіям художниці/-ки»

Коли? 6 червня

В цій лекції-розмові Дана Косміна розповість про те, чим наразі є візуально-мистецька складова музичних подій. А також на прикладі деяких проєктів розбере, як відбувається ця, майже магічна, кооперація між митцями і музикою, чим відрізняються методи взаємодії з відвідувачами тощо. Для участі потрібно зареєструватися і заплатити внесок 88 грн.

Дана Косміна — незалежна архітекторка і художниця. Її проєкти були представлені на таких фестивалях, як Brave! Factory Festival і Strichka Festival, Burning Man, Detaliзація в Івано-Франківську, Hamselyt festival у Тернополі та інші. 

Розмова «Детально про: Бідне техно»

Коли? 10 червня

Це буде розмова про техно-музику через призму бідності. Бідності економічної: як виконавців, які створювали музику з тих технічних ресурсів, які вони могли собі дозволити, так і слухачів, яких «не хотіли» інші музичні напрямки та які знайшли прихисток саме в техно. Бідності естетичної: ще досі багато хто нарікає на обмеженість виражальних засобів техно, і цей музичний мінімалізм вплинув на візуальну естетику та моду електронної сцени, в якій багато DIY та вуличної культури. А ще саме ця «бідність» музичної мови техно широко розкрила двері в музичний продакшн для «простих людей» — людей без музичної освіти, які раптом були інтегровані в цю індустрію. От про все це говоритимуть, але детальніше. 

Лекція «Стівен Кінг: останній гуманіст»

Коли? 18 червня 

У цій лекції Євгеній Стасіневич розповість, чому не варто зводити Стівена Кінга лише до «короля жахів» і «майстра горорів». У своїх книгах письменник постійно повертається до тем крихкості людської природи, одягає «історії з мораллю» в захопливі сюжети. Яких висновків регулярно досягає автор і що почитати з його велетенського доробку — вмикайте лекцію, щоб дізнатись. Вартість — 220 грн. 

Лекція «Зухвалі 90-ті: сучасне мистецтво України»

Коли? 26 червня

Так, на цьому віжуалі є трилітрова банка, де крізь смалець проступає Леонід Кравчук. Це інсталяція «Мавзолей для президента» творчого об’єднання Фонд Мазоха. Про цю роботу і загалом про мистецтво 90-х крізь призму свобод художника, експериментів з медіа та промацування меж дозволеного розкаже незалежна кураторка Тетяна Кочубінська. Вартість лекції — 220 грн. 

День народження Leopolis Jazz Fest

Коли? 4-7 червня

Якби не карантин, цього року відбувся б десятий Leopolis Jazz Fest. Фестиваль святкує День народження трансляцією виступів за попередні роки фестивалю. Записи покажуть лише один раз на офіційному каналі в YouTube і не будуть публікувати в мережі. Тому вмикайте і згадуйте львівські джазові вечори. 

Вечірка На карантині з Plan B x Donbas

Коли? 6 червня 

Фестиваль Plan B продовжує серію рейвів зі сходу України. Цього разу виступлять діджеї з Торецька, Дружківки та Сєвєродонецька. Ефір супроводжуватимуть візуальні проєкції від проєкту Actova Zala. Партнери вечірки — Shum.Rave зі Слов’янська. Трансляцію можна дивитися на їхньому ютуб-каналі або в соцмережах Plan B

Головний віжуал: кадр з фільму «Щасливий Лазар»

Як воно — читати 800 сторінок «Амадоки» на карантині?