Саундтрек «Історії Зимового саду» і як його створювали

Оксана Городівська
Оксана Городівська
3 Грудня, 2019

Документальний фільм «Історія Зимового саду» режисера Семена Мозгового — це неймовірно естетичне і медитативне кіно про життя київської оранжереї. Відтепер його можна подивитися в онлайн-кінотеатрі Takflix, а в кінці матеріалу є ще й бонус для цього.  

В ньому є харизматична героїня, що роками доглядає ботанічний павільйон. Є кадри з безліччю рослин, які хочеться зупинити й довго-довго розглядати. А ще є музика, що занурює в атмосферу місця, де час зупинився. Її написали композитори, співзасновники проекту Nova Opera Роман Григорів та Ілля Разумейко. Розповідаємо, як ця музика з'явилася.
Відтворити відео
Композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко, фото: Артем Галкін

Що розповідають композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко?

«Це була наша перша робота над документальним кіно та початок співпраці з режисером Семеном Мозговим. Вже з перших сцен фільму видно виразну режисерську мову та індивідуальний стиль митця. Першу версію музики ми написали ще у 2016-му році, і, власне, то була інша музика, симфонічна. Головна тема дуже органічно жила в кульмінаційному кадрі, але в контексті ці́лого цей матеріал не працював. Перший імпульс був саме симфонічний, а потім він трансформувався в щось інше, камерне та інтимне.

Згодом, коли ми побачили фінальний монтаж короткого метру, створили ще кілька тем і на основі головної теми кілька варіацій. І лише через два роки, у 2018-му році, коли була готова повнометражна версія фільму — ми переосмислили музичну тканину, надаючи перевагу естетиці мінімалізму й дуже лаконічним звуковим рішенням. У звукозаписі ми намагалися створити ілюзію знаходження слухача всередині інструменту: гітари, препарованого піаніно, віолончелі. Партію віолончелі надзвичайно тонко виконала Жанна Марчинська, надаючи їй ліричного та водночас філософського змісту». 

Саундтрек «Історії Зимового саду»

Отримайте знижку на фільм «Історія Зимового саду»

в онлайн-кінотеатрі Takflix з промокодом PryvitZyma

Святкуй грудень. Добірка подій Києва