Як художники роблять кліпи: від Blur до Біллі Айліш

Оксана Городівська
Оксана Городівська
24 Квітня, 2019

Минулого тижня вийшов новий кліп Біллі Айліш. Анімаційне відео на пісню «you should see me in a crown» було створене у співпраці з японським художником Такаші Муракамі. Ми написали трохи про нього і знайшли ще п’ять кліпів, над якими працювали митці різних жанрів — панк-фотограф, любитель пін-апу і навіть Деміен Хьорст.

Біллі Айліш — анімешний монстр

Такаші Муракамі — суперзірка серед японських художників. В його роботах повно яскравих кольорів і поп-культури. У 1996-му він запустив власну фабрику, щоб робити мистецькі й дизайнерські проекти великого масштабу. Його зображення з’являлися на обкладинці альбому Каньє Веста і сумках Louis Vuitton.

З Біллі Айліш вони спершу зробили крутий матеріал для GARAGE Magazine. А вже потім взялися за анімаційний кліп, на створення якого пішло вісім місяців. У ньому мальована Біллі Айліш перетворюється на гігантського павука, що захоплює місто і лякає фірмові квітки Муракамі.

Роботи Такаші Муракамі, фото: Jean-Pierre Dalbéra
Відтворити відео

Ренесанс Каньє Веста

Художник Марко Брамбілла робить багато відеоарту й колажів. Його кліп для Каньє Веста схожий на тизер фільму. Він триває менше двох хвилин, має мінімум динаміки, але потужну драматургію. Автор каже, що при створенні надихався фресками Мікеланджело з Сикстинської капели. Вийшло епічно.

Відтворити відео

Деймон Албарн і Деміен Хьорст

Робота Деміена Хьорста, фото: damienhirst.com

Деміен Хьорст — один з найдорожчих художників сучасності. У 2009-му році в Києві показали його супервідому роботу — акулу в формаліні. Але створена вона була ще в 90-ті.

У ті ж часи Хьорст зняв кліп для Blur. На початку герої грають у настільну гру «Втеча зі щурячих перегонів», а потім починається сюр. Там є і фірмовий череп Хьорста, і «Богемна рапсодія», і сексуальні доярки, і ще такий молодий Деймон Албарн.

Відтворити відео

Берлін і проекція Боуі

Американський художник Тоні Оурслер любить проектувати відео на різні поверхні й форми. Так у нього виходять усякі поплавлені обличчя або просто очі, що кліпають і висять у темряві, ніби планети.

Для Девіда Боуі він зняв кліп «Where Are We Now?». Це відео зворушливе, ностальгічне і просте. Перед екраном сидить саморобна лялька, на яку проектуються два обличчя. А позаду на екрані йдуть хроніки Берліна, де Боуі жив у 70-х.

Відтворити відео

Кип’яток і силовики Вольфганга Тільманса

Вольфганг Тільманс фотографує панків, геїв, тусовщиків, безпритульних, квіти й абстракції. У нього купа міжнародних нагород, його роботи часто провокативні й напружені. Таким вийшов і кліп на трек «Freezer» електронщика Powell. В ньому такі повсякденні речі, як кипіння води чи листя рослин, чергуються з кадрами силовиків.

Відтворити відео

Дуже солодка Кеті Перрі

Льодяники, торти, морозиво, вафельні трубочки, вишеньки, макарони — рівень цукру на картинах Вілла Коттона зашкалює. Художник багато працює в естетиці пін-апу. У 2010-му він став арт-директором для спільного кліпу Кеті Перрі й Snoop Dogg «California Gurls». Коттон створив купу декорацій для відео, а також обкладинку для альбому «Teenage Dream».

Відтворити відео
Що дивитися на фестивалі короткометражного кіно? 4 маршрути KISFF