Особливо липень. Події Києва

Оксана Городівська
Оксана Городівська
5 Липня, 2019

«Мене в тобі всьо устраює, особливо липень, особливо липень», — у цьому рядку з пісні Latexfauna суцільна літня безтурботність. Ще її можна знайти на концертах просто неба, в шаленстві фестивалів чи прохолодних залах галерей. Тому ось наша добірка подій на цей місяць.

Відтворити відео

Фестиваль Atlas Weekend 

Де і коли? ВДНГ, 9-14 липня

Atlas Weekend хоче охопити всіх. Так у них вийшов список хедлайнерів, де водночас Софія Ротару, Black Eyed Peas, The Chainsmokers, «Сплин» і Liam Gallagher. Перший день традиційно безкоштовний. На фестивалі велетенська добірка українських гуртів. Це можливість почути когось нового і зорієнтуватися, на чиї сольники йти. Або просто сходити на перевірених Latexfauna, «Вагоновожатые», Alyona Alyona, Stoned Jesus чи ONUKA

Будуть сцени-колаборації з іншими фестивалями. Наприклад, з Koktebel Jazz Fest і Brave! Factory. А ще на Atlas Weekend відбуватиметься професійна подія про музичну індустрію — Music Conference Ukraine

Фестиваль UPark 

Де і коли? Sky Family Park, 16-18 липня 

Цього року фестиваль перебрався зі стадіону в Sky Family Park, тому це буде велика вечірка біля басейну. Хедлайнять Die Antwoord, Thirty Seconds to Mars і Bring Me the Horizon, а ще грають , Nothing But Thieves, Rag’n’Bone Man, AJR, Ivan Dorn, SWMRS, TBPOFT та Pale Waves. Багато з цих артистів уже бували в Києві: деякі регулярно виступають, а деякі знімали тут кліпи. 

Відтворити відео
Відтворити відео

Тиждень швейцарського кіно 

Де і коли? Кінотеатр «Жовтень», 4-7 липня 

На Тижні швейцарського кіно покажуть чотири фільми. Наш фаворит — «Щасливий Лазар». Ця швейцарсько-італійська драма здобула в Каннах приз за найкращий сценарій і купу нагород на інших кінофестивалях. Фільм починається у мальовничому італійському селі, що ніби застигло в часі. Поступово стає зрозуміло, що справді застигло: там не знають про технологічний прогрес, тяжко працюють і платять данину лихій маркізі. Одного дня вона приїжджає туди разом із сином Танкреді. Між розпещеним аристократом і простодушним селянином Лазарем зав’язується дружба, в якій будуть і пригоди, і сум, і справжні дива. 

Відтворити відео

Виставка Бориса Михайлова і Харківської школи фотографії

Де і коли? PinchukArtCentre, відкрита наступні півроку

Борису Михайлову 80 і він найвідоміший український фотограф. У нього були персональні виставки в MoMA у Нью-Йорку і Tate Modern у Лондоні. Йому вручали топові міжнародні премії. А тепер у нього нарешті велика ретроспектива в Україні. Вона називається «Заборонене зображення» і показує різні табу, які порушив Михайлов за минулі півстоліття. Оголене тіло, радянський побут, безпритульні, бідність Харкова 90-х — деякі з цих зображень досі б’ють болісно, а деякі сприймаються вже зовсім спокійно. Окремий поверх у виставці присвячений Харківській школі фотографії й тому, як вона вплинула на сучасне українське мистецтво. До роботи над проєктом долучилися куратори з Лувра і Центру Помпіду.

Концерт Kikagaku Moyo 

Де і коли? Палац культури Куренівка, 10 липня 

Психоделічний рок із Токіо на березі Дніпра. Музика гурту поєднує індійські мотиви, ейсід-фолк та елементи краут року. А назва Kikagaku Moyo означає «геометричні візерунки, що з’явилися на моїх повіках після того, як я джемив усю ніч», — пояснює вокаліст і барабанщик гурту Ґо Куросава. Дуже поетично. Минулого року в гурту вийшов четвертий альбом — «Masana Temples». Треки звідти можна послухати в цьому лайві на KEXP.

Відтворити відео

Виставка «Діяння Ряски»

Де і коли? Галерея The Naked Room, з 10 липня

Петро Ряска переконливий перформер і вигадливий куратор. Але ця виставка покаже інший його бік — живопис. Організатори пишуть: «Виставка «Діяння Ряски» презентує пейзажі, створені між 2012 та 2019 роками в місцях перебування художника — у власній майстерні в Білках, на спілчанських пленерах, семінарах з ушу, подорожах на фестивалі перформансу, під час участі в мистецьких резиденціях та візитів до численних друзів. У цьому контексті вони постають як суб’єктивна топографія України». 

Фотовиставка UPHA Made in Ukraine

Де і коли? Мистецький простір АКТ, увесь липень

Багато актуальної української фотографії від об’єднання Українська фотографічна альтернатива. Воно утворилося в 2010-му й зібрало довкола себе біля 200 сучасних фотографів, дослідників і кураторів. Минулого року вийшла книга «UPHA Made in Ukraine», а тепер на її основі відкрилася виставка. У ній показують побут, соціальну нерівність, війну, стосунки з владою та релігією, Україну — до, під час та після Революції Гідності. Загалом у виставці представлені роботи понад 40 фотографів. 

Концерт The Unsleeping 

Де і коли? ЮБК, 7 липня 

The Unsleeping — бадьорі, запальні, чимось схожі на купу різних гуртів, але чимось дуже свіжі. Почали грати в 2013-му в Умані. Минулого року випустили міні-альбом «Deviatve». А недавно пішли на відбір українських гуртів на Sziget і перемогли. До того, як вони поїдуть на спекотний острів у Будапешті, їх можна почути теж на острові, але в Києві

Відтворити відео
Відтворити відео

Концерт Postman

Де і коли? ЮБК, 27 липня 

Костя Почтар з гурту 5 Vymir — мандрівник і оповідач. Це особливо відчувається в музиці його сольного проєкту Postman. Він переходить від таких осяжних речей, як посипані сіллю зимові вулиці, до роздумів про щирість, душі будинків і «острів, що згодився бути сам». Навесні музикант випустив сингл і дав свій найдовший тур — 13 концертів у Польщі, Словаччині, Німеччині та Голландії. Це круто. Але поєднання музики Postman і заходу сонця над Дніпром — ще крутіше. 

Виступ Richie Hawtin 

Де і коли? Closer, 26 липня 

На початку 90-х Richie Hawtin був впливовим представником детройтського техно, потім перейшов у мінімал техно, а далі працював у різних жанрах. Його вважають і амбасадором старої школи, і постійним шукачем нового. У Richie Hawtin було багато мистецьких колаборацій. Наприклад, у 2011-му він робив музичний супровід для інсталяції Аніша Капура (відео звідти — справа), в результаті чого вийшов справжній арт-рейв у Великому Палаці Парижа. Також він озвучував німе кіно для Центру Помпіду і виступав у Музеї Ґуґґенгайма в Нью-Йорку

Відтворити відео

Ще події:

На головному віжуалі: фрагмент обкладинки альбому MØ «Forever Neverland»

Нестаття про те, як ми ходили на Некактус