Як це зроблено: онлайн-фестиваль Intercity Live

Оксана Городівська
Оксана Городівська
27 Серпня, 2020

Онлайн-фестиваль Intercity Live придумали в розпал карантину, коли поїзди не ходили, але шалено хотілося бути ближче до друзів, музики і двіжу. Зрештою, це бажання нікуди не ділося. Тому 29-30 серпня відбудеться Intercity Live 4: Eurotrip.

Що таке Іntercity Live?

Це онлайн-фестиваль, де артисти з різних міст по черзі включаються в одну велику трансляцію. Перший Іntercity поєднав 10 українських міст і тривав 12 годин. 

Попереду — четвертий. Там будуть артисти і з України (Sinoptik, TVORCHI, Хамерман Знищує Віруси, Ragapop, Grisly Faye, Паліндром і багато інших), і з інших країн Європи. Трансляція йтиме на ютубі Телебачення Торонто. Триватиме все це довше — 2 дні по 12 годин стріму. І різноманітніше — стане більше перформансів та змішаних форматів. «Треба було зробити три Intercity, щоб зрозуміти, що це не зовсім фестиваль, — каже Юра Базака з київської команди організаторів kontrabass promo. — Бо фестиваль — це коли люди збираються в полі й танцюють стотисячним натовпом. А те, що ми робимо — це ютуб-контент, якщо бути чесним. Тому треба робити акцент не тільки на музиці, а й на картинці». 

Як цього збираються досягнути і як взагалі готуються до Intercity, ми розпитали в організаторів з різних міст. 

Ляна Мицько

Львів, культурна агенція «Лінія втечі»  

«На постері цього Intercity візуально читається функціоналізм, модернізм. І так зійшлось, що я дуже захотіла, щоб тлом для артистів цього разу стала Погулянка. Це дуже класна модерністська будівля, схожа на величезний корабель. Вона знаходиться біля парку, тому хотілося поєднати природу і щось прогресивне», — розповідає Ляна. На цій локації зіграють чотири артисти — Паліндром, NUG, Torban і «Пиріг і Батіг». Жанрово вони охоплюють синт-поп, прогресів метал і фольк. 

Ляна топить не тільки за різноманіття жанрів, а й за мікс мистецтв. Вона залучила до Intercity свого товариша Владислава Тлуща. «Він є оперним співаком у Цюриху, але я його знаю як вандала-графітчика. Пригадую, колись його з моїм знайомим забрали в міліцію, коли вони малювали стінку. Тоді в нього в рюкзаку були ноти і вініл Баха чи щось таке. Тож він поєднує в собі дві різні іпостасі. І ми будемо робити мікс, де він на сцені в Цюриху співає, а далі побачите самі. Це якраз історія про ту полікультурність, до якої ми прагнемо».

Backstage3

Лесик Omodada 

Тернопіль, студія звукозапису Шпиталь Рекордс 

Лесик грає в кількох музичних проєктах і має студію звукозапису Шпиталь Рекордс, але організатором подій став саме завдяки Intercity. «Було важко на початках, бо я не звик, наприклад, що тобі хтось просто не відписує, морозиться, не відповідає домовленостям. А в організаторстві з таким стикаєшся, бо багато людей — багато нюансів». 

Але Лесик швидко зорієнтувався, ще й зібрав максимально різноманітну добірку виступів. З одного боку, він покликав виступати гурт TVORCHI. З іншого — запартнерився з фестивалем анімації Linoleum. Разом вони показуватимуть анімацію, а гурти в реальному часі гратимуть власні саундтреки до неї. Ще буде Omodadarobika — жива музика плюс аеробічні танці. 

Крім цього всього, Лесик підключив управління культури й мистецтв Тернопільської міськради. Каже, що просто: «Прийшов у кабінет, сказав «добрий день», зробив якісь роздруківочки, як уже відбувалося і як має бути. В нас у цей час проводяться події в рамках дня міста — Тернополю 480 років — і ми добре вписуємося з фестивалем у ці дати. Тож вони нам допомагають і технічно забезпечують. Це взагалі супер».

Трохи складніше вийшло з локацією. «Ми хотіли задіяти озеро, поставити сцену на базі катерів. Там провели інтернет, але він — зараза — недостатньо швидкий. Тому ми придумали інший формат, це теж буде незвична локація». Але вона поки тримається в таємниці. 

Богдан Богрин 

Вінниця, мистецьке об’єднання «PLAI»

Челендж зі швидким інтернетом був і у Вінниці. Там спільно з комунальними службами спеціально проклали провід, щоб транслювати перформанс із центру міста. Вдалося це завдяки співпраці з міською владою, яку вже декілька років будує мистецьке об’єднання «PLAI» і Богдан Богрин зокрема. «ГогольFest показав нам колись, що комунікація з містом обов’язкова», — каже він. 

Крім цього, «PLAI» прокачався технологічно. Під час карантину їхня команда виграла приз у конкурсі від House of Europe, купила обладнання для якісного стріму і навчилася працювати на ньому. «Карти відеозахоплення і трансляції на чотири камери у Вінниці раніше просто не було», — розповідає Богдан. Зрештою, він сам і сів за відеомікшер і став режисером трансляції. 

Пізніше «PLAI» подався на цифровий грант співпраці, теж від House of Europe. Так вони отримали фінансування для всього четвертого Intercity. Попередні ж робилися на власні гроші організаторів, донейти глядачів і просто на ентузіазмі. 

Backstage1

Євген Гончаров

Дніпро, митцівня Module 

Тим часом, Євген Гончаров продумує логістику між різними локаціями у Дніпрі. Окрім своєї бази — арт-центру Модуль — цього разу задіють покинуту будівлю, яку Kultura Medialna відновлює під центр сучасної культури. «На її сходах буде виступати Женя Гордєєв з проєктом Ksztalt — живі біти, антураж красивої олдскульної будівлі з атлантами, має бути круто». 

Участь в Intercity — це не тільки нові локації, а й нові завдання. Звукорежисери, що звикли працювати з живими виступами, освоїли специфіку видачі сигналу в потік для онлайн-трансляції. А фотограф Модуля переформатувався в оператора та режисера онлайн-трансляції. Євген розповідає, що під час минулого Intercity у них на локації працювало близько 20 людей, включно з барменами та людьми, що готували їжу для артистів. «Також приходять люди, які нас підтримують. Спеціально для них ми ставимо телевізор у дворі, вони вболівають за те, як наші виступають. А коли артисти виходять з дверей Модуля, їх зустрічають оваціями. Потім усі залишаються в дворі, дивляться виступи інших гуртів, обговорюють. Це перетворюється на таке собі Євробачення, коли гурти по-доброму, але змагаються». 

Юра Базака

Київ, культурна агенція kontrabass promo

Порівняння з Євробаченням тут особливо влучне, бо на Іntercity будуть і артисти з інших країн. «Я підписав два закордонних гурти, — розповідає Юра Базака, — Це Waterflower з Латвії та Karpov Not Kasparov з Румунії. Завдяки Music Export Ukraine я їздив на шоукейс BUSH у Будапешт. Там були промоутери зі Східної й Центральної Європи. Ми подружились, я написав їм і вони порадили мені виконавців». 

Загалом учасників з інших країн буде близько десяти. В останній тиждень перед фестивалем їх поміщають в загальний таймінг — його вже можна подивитися тут

Перед завершенням розмови я запитую Юру про втому від онлайн-подій. Чи відчувають її організатори та глядачі Intercity? І чи варто зараз вкладати стільки сил у цей формат? На що він каже: «Візьмімо другий Intercity, який у лайві одночасно дивилися мінімум 2000 людей. Якщо взяти будь-який гурт звідти, то це від 4 до 100 разів більше, ніж коли-небудь було в них на концерті. Вже після трансляції ми закидаємо виступи в ютуб, в артистів з’являється контент, люди можуть знайти їх в інтернеті». Так Intercity створює рух на музичній і арт-сцені, поки концертна індустрія стоїть на паузі велику частину літа, а тепер, схоже, що й осені. 

Дивитися Intercity Live 4: Eurotrip 

29 серпня

30 серпня

Фото в матеріалі: надані прес-службою Intercity Live, 

фото Ляни Мицько: Назар Коровай 

Masterskaya запускає цикл міні-фільмів про електронних артистів. Перший — про Monoconda