Березень несеться. Події Києва

Оксана Городівська
Оксана Городівська
6 Березня, 2019

Весна тут. Це вже непогана новина. Але ще краща: весна буде жарка. Особливо якщо танцювати під Sofi Tukker, Jan Blomqvist чи Tik Tu, гуляти виставками і перебігати між кінотеатрами на покази Docudays UA і Міядзакі.

Концерт Sofi Tukker

Де і коли? Atlas, 24 березня

Цьому березню не завадить трохи кольору, танців і тропіків. Їх доставкою займеться американський джангл-поп дует Sofi Tukker. У них повно чіпких і ритмічних синглів, грайлива електроніка поєднується з бразильським вайбом, а частина текстів написана португальською. Їхній трек «Drinkee» можна було почути в рекламі Apple Watch, а «Best Friend» супроводжував презентацію iPhone X і став саундтреком до FIFA 18.

Відтворити відео

Виставка Future Generation Art Prize

Де і коли? PinchukArtCentre, до 7 квітня

В одному залі клацає череп лелеки. В іншому звучать співи пірнальників за перлинами. Проходиш через химерний спортзал. Далі можеш попливти за русалкою до бази підводних човнів часів Холодної війни. А можеш вдягнути VR-окуляри і побачити ліс, де жив «мого алакайський», вид птахів, що вимер у 1987-му році. Усе це — частина історій виставки Future Generation Art Prize. Загалом там представлені роботи 21 художника з 17 країн. Експозиція дуже насичена, радимо йти з екскурсією.

Виступ Jan Blomqvist з бендом

Де і коли? Atlas, 14 березня

Ян Блумквіст створює концертне техно, хаус і електропоп. У нас він виступить разом із бендом і зіграє новий альбом — «Disconnected». Ідея цієї платівки виникла на фестивалі Burning Man ще у 2016-му. «Я був там уперше і фестиваль мене заворожив. Так складно і так дивно будувати сучасне місто посеред пустелі. Чому ж людям хочеться це робити? Мені здається тому, що нам усім час від часу потрібно від’єднуватися від своїх повсякденних життів і рутини», — каже Блумквіст.

Відтворити відео

Документальний кінофестиваль Docudays UA

Де і коли? Кінотеатри «Жовтень», «Київ» та інші локації, 22-30 березня

Взаємодія між людьми та цифровими технологіями. Світ між цензурою та бажаннями. Центральна програма фестивалю Docudays UA«МЕРЕЖА». Цього року документалісти діляться дослідженнями нового цифрового світу. Фільм «Чистильники» розкаже про нову професію «цензора соцмереж», який вручну вичищає усе «загрозливе», що з’являється у фейсбуці, твіттері та ютюбі. «Народна республіка бажання» дослідить феномен китайських блогерів-зірок. Фільми, які стали частиною успішних активістських кампаній, представлять у програмі Rights Now!

Програма наповнюється на сайті, на детальний розклад ще чекаємо.

Відтворити відео

Ретроспектива Хаяо Міядзакі: «Навсікая з Долини вітрів»

Де і коли? Кінотеатри «Київ», «Жовтень», «Баттерфляй Де Люкс», «Планета кіно», мережа «Multiplex», з 28 березня

У 1982-му Хаяо Міядзакі створив манґу «Навсікая з Долини вітрів», а через два роки випустив однойменний анімаційний фільм. Його події відбуваються на постапокаліптичній Землі, де трапилася екологічна катастрофа і людям загрожують істоти з Моря Гнилі. Проте дівчина Навсікая знаходить шлях до співіснування з природою. Фільм увійшов до списку найкращих науково-фантастичних фільмів та рейтингу «250 найкращих фільмів за версією IMDb», а ще дуже вплинув на творця серії ігор Final Fantasy.  

Виставка «Дивовижні історії Криму»

Де і коли? Мистецький Арсенал, до 5 травня

Ця виставка заглиблюється в історію Криму через сотні деталей: гербарії, одяг, рукописи, карти, давні знахідки і сучасні твори мистецтва. Культурні нашарування різних часів змінюють одне одного, ніби шари ґрунту — чим глибше, тим давніше. Кожного вівторка о 18:00 можна прийти на безкоштовну екскурсію, а 10 березня стартує цикл лекцій «(Не)відомий Крим» про різні часи в житті півострова — і про давні племена, і про грецькі колонії, і про табір «Артек».

HeForShe Arts Week

Де і коли? Різні локації, з 8 по 15 березня

Рух за гендерну рівність HeForShe проводить Тиждень мистецтв у Києві. Він присвячений українським художницям минулого і сучасності. Ключова подія — вручення премії Women in Arts. Також будуть зустрічі з художницями і кураторками, кінопокази, виставки. Мистецтвознавиця Олена Живкова розкаже про європейських художниць 16-19 століття, редакторка Vogue Ukraine Тетяна Соловей — про емансипацію в моді, а Dakh Daughters — про поєднання кар’єри і материнства. Більшість подій безкоштовні, але потрібно реєструватися. Детальний гід — тут.

Виставка Chloé Couture

Де і коли? NAMU (Національний художній музей України), 14-28 березня

NAMU стає ще моднішим. Там покажуть виставку-ретроспективу модного дому Chloé, заснованого в 1952-му році. В різні часи його очолювали модельєри Карл Лагерфельд, Стелла Маккартні, Ханна Макгіббон, а вбрання Chloé носили Маріон Котіяр, Мадонна, Наталі Портман та Емма Стоун.

В експозицію увійде 30 моделей: і романтичні шифонові сукні з 1970-х, і сюрреалістичні творіння 1980-х, і практичний одяг 2000-х. У другому залі виставлять добірку вінтажних журналів L’Officiel.

Концерт Tik Tu

Де і коли? Клуб MonteRay Live Stage, 21 березня

Тернопільське тріо Tik Tu — шукачі й фантазери. І в них новий альбом — «Ulitakis». Над ним чаклували два роки: шукали нове звучання, записували тромбон і аналогові клавішні, конвертували звуки через касетні рекордери. І ось вийшло «10 історій з головними героями, різноманітним вайбом, але цілісною картиною світу Tik Tu». У цьому світі «Korol ptakhiv» показує місто з висоти, а «Diego» і «Tommy» кличуть танцювати.

Після європейського туру, Tik Tu презентують альбом у Києві 21-го березня, і у Львові — 24-го.

Концерт Andzh

Де і коли? ШООМ Music Studio, 16 березня

«Ми — чиїсь нові розваги», — співає Andzh. Але серед поверхових переживань і захоплень він знаходить щирість, навіть якщо вона приносить «сум в п’ятій ранку». Його новий міні-альбом — це лірика, синти, то мрійлива, то хаотична гітара. В середині березня Andzh зіграє свої пісні в суператмосферній студії ШООМ. На концерті йому допомагатиме Костя Почтар (Postman, 5 Vymir).

Кадр з фільму «Зарваниця» Яреми Малащука та Романа Хімея

Виставка «Небо Синє-Синє»

Де і коли? BURSA Gallery, до 22 березня

Для цієї виставки художники Вова Воротньов, Ярема Малащук і Роман Хімей вибрали в музеї Гончара експонати, об’єднані темою сільської ідилії, та вписали їх у свою художню практику. Так наївні картини на склі опинилися поруч із відео.

У виставці Воротньов використав спостереження зі своєї пішої мандрівки від Червонограда до Лисичанська (під час проекту ЗА/СХІД) і звернув більше уваги на побут. А Малащук та Хімей звернулися до пошуків сакрального у буденному і створили відео про сучасних паломників до чудодійної ікони в селі Зарваниця.

Концерт гурту Penelope Isles

Де і коли? Closer, 23 березня

Гурт Penelope Isles — це свіже і юне британське інді. Зараз музиканти дописують дебютний альбом, але вже можна глянути лайви і скласти враження. Їхня музика — це lo-fi-підхід, мелодійні гітари, ембієнтні ділеї, психоделічність і лірика. Є впливи Radiohead, Arcade Fire, Deerhunter і ще купи всього, але все дуже красиво і щиро зібрано докупи.

Концерт дуету Zapaska

Де і коли? Mezzanine, 15 березня

Дует з Поділля виступить на Подолі. Zapaska грає фольтроніку, поєднує живі й електронні інструменти, зациклює музику в режимі live-looping і додає до цього поезію — іноді свою, а іноді Миколи Бажана чи Богдана-Ігоря Антонича. Чекаємо і на нову музику, і на все улюблене за десять років. Спеціальний гість вечора — київський інді-дует SEMMAR.

Ще події:

Фото в матеріалі:

Future Generation Art Prize: фотографії надані PinchukArtCentre © 2019. Фотографи: Сергій Іллін, Олександр Пілюгин

Дивовижні історії Криму: фотографії Богдани Корогод

Chloé Couture: www.chloe.com

Як це — робити топові подкасти про Гемінґвея і Буковскі