Нестаття про те, як ми ходили на Некактус

Оксана Городівська
Оксана Городівська
3 Липня, 2019

27-ме червня наша команда збиралася провести на Некактусі, першій креативній конференції від агенції Banda. Нам це не дуже вдалося. Спершу на цей день випала зйомка, потім вона затягнулась, потім була злива. І от — 19:25, ми йдемо поміж рядами, шукаючи собі місця. Але дещо на Некактусі ми таки зацінили.

Відтворити відео

1. Self-промо

Banda і так відома агенція. У них є бронзовий лев Cannes Lions за брендинг Євробачення-2017, міжнародні дизайнерські нагороди Red Dot і європейська відзнака за ефективність. Вони робили ребрендинг для Національного художнього музею і ВДНГ, а ще серед їхніх клієнтів Good Wine, Comfy, Work.ua, Моршинська, OLX та інші. 

Але ось вони зробили ще й конференцію, де виступали тільки засновники Banda, жодних запрошених зіркових спікерів. Вони не оголосили програму — тільки Перша лекція, Друга лекція чи Зірковий діджей сет з потужним звуком. І все одно продали 2500 квитків. Вважаємо, що це круте промо їхньої роботи. 

2. Це відео

З цього відео починалася конференція, але ми подивилися його вже потім. Його зняла студія A DULT. Вони вміють робити поплавлені й веселі ролики, але цього разу ще й з шаленим копірайтом в кінці, дослухайте (якщо геть тяжко, то дивіться з 05:12

Відтворити відео

3. Поради Павла Вржеща про те, як гідно продавати креатив 

Перший проєкт Banda продала за 2000 доларів, а от найдорожчий наразі — за 275 000 доларів. Різниця — більш ніж у сто разів. Але масштаб проєкту не був у сто разів більшим, а креатив у сто разів кращим. Значить, справа — у вмінні продавати свої ідеї дорожче. 

Щоб це робити, треба взяти максимум від етапів, що передують реалізації: знайомства з клієнтом, тендера і презентації ідеї

Знайомство. Banda прийшла до того, що на цьому етапі не треба показувати нагороди, розказувати про свої вміння, команду, кейси і все таке. Так, а про що розказувати? Їхній варіант: взагалі не розказувати, а по максимуму розпитувати. 

Тендери. Корисні тим, що круто мобілізують команду. В роботі над тендером допомагають додаткові зустрічі, бо там можна задати додаткові запитання і зрозуміти клієнта. Вржещ каже, що в середньому агенції виграють 14%, а Banda91%. Люди аплодують, на сцені мигають прожектори. 

Презентація. Banda відійшла від традиційної структури презентації й розповідає історію. У ній є такі частини:

Герой (тобто бренд) — ціль — складність — інсайт — рішення — реалізація — кінець.

Презентувати треба вживу. Якщо скидаєш презентацію на пошту, її прочитають в голові сумним голосом. Якщо презентуєш по скайпу, це взагалі біль.

Не питайте в кінці презентації, чи є питання. Зробіть завершення яскравим. Залиште щось на пам’ять, якусь асоціацію — це можуть бути стікери чи футболки. 

Ціна креативу і торги. Вржещ каже: «З точки зору клієнта, скільки б креатив не коштував, це завжди задорого». Хтось із залу кричить на це: «Да!» Люди аплодують. Тим часом повз нас проходить дівчина з двома великими мішками попкорну і сумочкою з написом “why not?”

Banda радить оцінювати креатив комплексно, а не рахувати погодинно. І коштує він стільки, на скільки ви себе оцінили. Звісно, ще є ринок, який теж вас оцінить і прийме чи не прийме вашу ціну. Якщо ідея справді потужна, її куплять. 

4. Розповідь Єгора Петрова про культуру Банди

Каже, що головна цінність Banda — щирість, а ціль: зробити креативність значущою в Україні.

Що входить у внутрішню культуру Banda:

  • Офіс, де все спроєктовано для творчості;
  • Безлімітна відпустка;
  • Оплата 70% будь-яких курсів; 
  • Культура прохання про допомогу;
  • Onboarding новенького. За кожною новою людиною закріплюється «свій» — той, хто все покаже, з усіма познайомить, сходить разом на обід і всяке таке;
  • Розкручування своїх людей — вони читають лекції, пишуть статті, про них написано на сайті, у команди живий інстаграм;
  • День похвали. Команда культивує вміння помічати хороше і хвалити; 
  • Гумор і сміх. Вони є показниками рівня довіри та впевненості в команді; 
  • Батьківський день. Колись батьків працівників Banda запросили в агенцію і показали, як і де працюють їхні діти, що класного вони роблять. Для команди це був важливий і емоційний досвід. 

5. Що казали відвідувачі

Оскільки ми пропустили більшу частину, то послухали, що кажуть навколо, і розпитали друзів: 

«Нового почув небагато, але сама подія крута. Молодці, що організували», — каже стратег одного діджитал-агентства. 

«Вони показали: ми можемо собі дозволити продавати креатив дорого. І ця конференція теж так спрацювала. Вони подумали: а хто буде говорити? А давайте розкажемо самі. І шо, люди на це прийдуть? Ну, спробуєм. І реально люди прийшли, дві з половиною тисячі. Це круто», — копірайтер одної продуктової компанії. 

«Я не побачила конкретних кейсів», — якась жінка, що проходила повз. 

«Особисто мені на Некактусі дуже сподобалося, що мої інтуїтивні припущення підтвердились. А саме, що «експертність вбиває дитячий креатив, вашу внутрішню дитину». От думав-думав ти над ідеєю, тобі вона так подобається, а тут приходить Шеф і каже: «Я експерт! Я краще знаю» і повністю міняє все. Паша Вржещ сказав, що треба мати «право на наївність» і, як показує практика, щирі та в чомусь наївні проєкти часто стають дуже успішними!», — координаторка з комунікацій одного міжнародного проєкту. 

Дика кераміка Клер Партінгтон