Як це зроблено: Кліп The MAUNT, що активується рухом

Оксана Городівська
Оксана Городівська
5 Червня, 2020

Недавно український рок-гурт The Maunt випустив кліп на пісню «Blackout». Спалахи світла, розмиті кадри і стрімкий монтаж занурюють у напружену й тривожну атмосферу. Більше того, в кліпу є інтерактивна версія — вона активується рухом, а ефект занурення ще більший. Тож ми трохи дізналися про те, як створювався цей проєкт.

Відтворити відео

Як це працює? 

Щоб активувати інтерактивне відео, потрібно зайти на сайт з мобільного (або перейти з десктоп-версії за QR-кодом) і почати швидко йти чи бігти. Коли глядач в русі, відео грає, коли ж зупиняється — завмирає. Якщо дійти чи добігти кліп до кінця, то можна подивитися ще бекстейдж-відео, якого немає у звичайній версії. 

Спробуйте: https://blackout.themaunt.com/ 

Як виникла ідея?

Лідер гурту The MAUNT Алекс Форст каже, що ідея інтерактивного кліпу виникла з бажання попрацювати з Наталією Тачинською, що вже створювала проєкти на межі креативу й технологій. «Також у неї недавно вийшла цікава стаття з прикладами технологічних колаборацій у світі музики — від незвичайних додатків, використання VR і AR-систем до різних варіацій інтерактивних відео. Цей світ цифрового мистецтва вабить мене, тому стаття зачепила і я запропонував співпрацю», — розповідає Алекс. Зі свого боку, він мав бачення треку, який хотів доповнити і збагатити досвід слухачів та глядачів — це був саме «Blackout». Фінальну ідею з біговим інтерактивом запропонувала Наталія, вона ж стала і режисеркою кліпу.

Як вибирали технологію? В чому були головні виклики? 

«Вибір технологій виростав з самої ідеї, — каже Наталія Тачинська. — У самому відео — це створення графіки та мапінг. Враховуючи обмеження потужності доступних нам проєкторів, ми зводили 4 частини графіки в реальному часі на зйомках. Тут була потрібна особлива поклітинкова точність, що ускладнювалося круглою графікою по центру». До роботи залучили спеціалістів з motion-графіки та мапінгу. 

«В інтерактиві ми знаходили оптимальні варіанти рішення основного завдання: як коректно і достатньо точно трекати рух і зупинку, та зв’язати з цим поведінку відео. При цьому треба було врахувати обмеження браузерів та операційних систем. Наприклад, якби ми створювали мобільний додаток — складнощі були б інші, але тоді менше людей змогли б побачити результат: встановлення незнайомого додатку — це високий бар’єр». До роботи над цією частиною приєдналися арт-директор, дизайнер і декілька розробників. «В цілому, для таких нетипових проєктів критично важлива творча хімія всієї команди», — підсумовує Наталія.  

Як шукали візуальний стиль відео? 

Наталія розповідає, що регулярно в подорожах ходить досліджувати інсталяції та діджитал-перформанси. «Зокрема, творіння Ryoji Ikeda завжди виносять мозок, в них ти ніби проживаєш маленьке життя. Це чудовий приклад, коли завдяки технологіям, ти переживаєш власний досвід». Заглиблюючись в специфіку мапінгу, продовжуючи напрямок монохромності, абстрактності й тілесності, Наталія знайшла й інших художників для натхнення. Це, наприклад, Hiroaki Umeda і NONOTAK studio

Відтворити відео

Ryoji Ikeda

Відтворити відео

Hiroaki Umeda

Відтворити відео

NONOTAK studio

Розпечений червень: культурні події в Києві та онлайн