Мистецтво в розширеній реальності. Лекція Ульріха Шраута про XR-фестивалі

Андріана Веляник
Андріана Веляник
23 Квітня, 2021

Як працюють фестивалі і як відбуваються покази XR-проєктів? Як представити свій проєкт? Як демонструються твори різних видів реальності: доповненої (AR), віртуальної (VR) і змішаної (MR)? Про це лекція Ульріха Шраута «On Display: Актуальні можливості XR-фестивалів для митців» з програми VR DOC LAB. Переказуємо найцікавіше.

Програма VR DOC LAB була створена кураторками Academy of Visual Arts Kharkiv Оксаною Сигаревою та Марією Степанюк за підтримки House of Europe і відбулася в рамках фестивалю Docudays UA.
Ульріх Шраут, міжнародний куратор, креативний директор та художник, який працює в галузі імерсивних медіа

Ульріх Шраут є художнім керівником VRHAM! Festival Virtual Reality & Arts Hamburg, а також куратором XR програми Лондонського кінофестивалю BFI. Крім того, курує чимало міжнародних проєктів з віртуальної, доповненої та змішаної реальності.

 

«Мій бекграунд — у театральному мистецтві, — розповідає він. — Я вчився на співака, танцівника, актора. Працював у театрі Thalia на посаді художнього керівника. Це один з найпрестижніших театрів Німеччини, і в них сильний акцент на поєднанні театру й технологій. Після цього я перейшов до більш міжнародних фестивалів — Сіднейського фестивалю та фестивалю «Театр світу» в Гамбурзі у 2017-му році.

Мене завжди дуже цікавило все, що пов’язане з імерсивними видами мистецтва. Коли ти всередині мистецького твору, коли сприймаєш все, що довкола тебе — ось що справді цікавило мене як у театрі чи перформансі, так і в мистецтві й кіно. 

Я багато досліджував цю тему і думав: «Має бути щось нове в цій імерсивній технологічній сфері». Я побачив кілька творів віртуальної реальності, які мене дуже вразили, і подумав: «Це вже нова мистецька форма». 

Я вирішив, що нам справді потрібен фестиваль, який би зосереджувався лише на художниках, які працюють у цих нових медіа — віртуальній, доповненій, змішаній реальностях. Саме тому в 2017-му році я ініціював фестиваль VRHAM! Festival Virtual Reality & Arts Hamburg».

Огляд основних понять

Що таке XR-фестиваль? Це фестиваль нових медіа, нових технологій. Почнімо з термінології:

  • XR (Extended Reality) — розширена реальність. Це все, що виходить за межі того, що ми бачимо в реальності. І віртуальна, і доповнена, і розширена реальності — усі належать до цієї категорії. 
  • VR (Virtual Reality) — віртуальна реальність. Тут вас повністю оточує створене комп’ютером середовище і є можливість взаємодіяти з ним. Для цього потрібен шолом віртуальної реальності/VR-окуляри та/або контролери. Реального світу ви при цьому не бачите. 
  • AR (Augmented Reality) — доповнена реальність. Ви все ще бачите реальний світ навколо, але на нього накладений додатковий шар цифрової інформації. Ви можете побачити його за допомогою AR-окулярів, наприклад, Google Glass. Але також це може працювати через смартфон. Гарним прикладом є гра PokemonGo, яка була дуже популярною кілька років тому. Ще один приклад доповненої реальності — лобове скло в автомобілях. Іноді на нього проєктується швидкість руху та інші дані. Найпоширеніший приклад AR — фільтри в інстаграмі.
  • MR (Mixed Reality) — змішана реальність. Ви все ще бачите реальний світ навколо, на нього накладається додаткова інформація, як у доповненій реальності, але тут вони ще й взаємодіють. Наприклад: ви скануєте і копіюєте реальні об’єкти у віртуальну хмару. 

 

Це робить взаємодію більш імерсивною, що підводить нас до всяких модних словечок. Ось декілька з них:

  • занурення (immersion) — означає, що ви всередині твору мистецтва, фільму чи іншого контенту. Ви прямо там, у центрі сюжетної лінії, яка розвивається довкола вас, і максимально занурюєтесь у те, що відбувається;
  • взаємодія (interaction) — це особливо цікаво у VR та MR. Ви справді можете взаємодіяти з цифровим середовищем чи контентом, який вас оточує через рухи та/або через контролери;
  • просторове аудіо (spatial audio) — 3D-аудіо. Це складова того, як ми насправді сприймаємо світ навколо. Ми чуємо, що деякі речі віддалені/близькі, розпізнаємо, звідки долинає звук. Просторовий звук допомагає взаємодіяти з історією і привертати увагу глядачів;
  • сторітелінг, оповідання історій (storytelling) — імерсивний, віртуальний та інтерактивний сторітелінги дуже відрізняються від лінійного сторітелінгу, який ви знаєте з фільмів. Тут ви не пасивно стежите за сюжетною лінією, а самі обираєте, як історія буде розвиватись. Ці види сторітелінгу залучають багато дуже різних способів передачі історії; 
  • 360 vs Інтерактивність. Фільми в форматі 360° — це те, що першим спадає на думку багатьом людям, коли вони думають про віртуальну реальність. Це лінійні фільми, де зображення просто оточує вас, але ви не можете взаємодіяти чи рухатись всередині простору. Це кіно, розтягнуте на 360 градусів навколо, ютуб вже має таку функцію, це статичний досвід порівняно з інтерактивним, що дозволяє розглянути картину в цілому, а не тільки те, що помістилося в прямокутник звичайної камери. 

Обладнання та гарнітура

  1. Почнімо з того, що має більшість із нас — смартфон чи планшет. У вас є фейсбук, інстаграм і ви вже можете взаємодіяти з певними творами мистецтва, або принаймні отримати доступ через додатки. Це і маски, і фільтри, й ігри, що реагують на положення девайсу в просторі. 
  1. Також є браузерні ПК. Багато фестивалів рухаються до більш чи менш імерсивних технологій, щоб стати доступнішими. Через браузер людина може виконувати той же самий набір дій переміщення трьовимірним простором і взаємодії з ним (якщо досвідом не передбачено контролери), спілкуватися, бачити твори мистецтва в галереях світу, щоправда в менш імерсивний спосіб, ніж можливий з шоломом і контролерами.
  1. Також є WebVR чи WebXR (які також називають WebGL), де ви можете створити імерсивний досвід прямо в браузері. Це новіша форма віртуальної реальності. Вам не потрібна гарнітура, ви можете просто вводити інформацію в браузері та взаємодіяти з оточенням у реальному часі. 
  1. Є мобільні VR-пристрої, такі як Oculus Go. Вони не такі досконалі з точки зору імерсії чи технологій, але створюють дуже приємне враження і дають охопити весь спектр досвіду фільмів 360°. 
  1. Автономні VR-пристрої, на кшталт Oculus Quest. Перевага цих гарнітур полягає в тому, що для роботи їм не потрібен комп’ютер. Вони мають всередині власний комп’ютер з досить великою обчислювальною потужністю. Завдяки цьому ви можете побачити багато дуже цікавих імерсивних речей. 
  1. Дротова гарнітура, що кабелем підключена до ПК, який керує процесом. Це своєрідне обладнання високого класу, яке вам потрібне для дуже інтерактивних та дуже якісних VR-досвідів.

Жанри в XR

Кадр із кібербалету під час фестивалю VRHAM! 2020
  • Фільми/360° 
  • Візуальне мистецтво
  • Інсталяції
  • Театр/Танець
  • Музика/Концерти 
  • Перформанс-арт

Нещодавні та найближчі фестивалі

Sundance Film Festival

Солт-Лейк-Сіті, Юта, США

Команда розробила дуже цікаву можливість доступу до фестивалю. Вони створили абсолютно нову платформу, де люди з гарнітурою чи браузером могли просто отримати доступ до Світу фестивалю. У них були аватари, тому всі могли бачити о́брази одне одного та спілкуватися. У виставковому просторі було досить багато творів мистецтва, які можна було побачити безпосередньо у браузері, або завантажити та подивитися на своєму VR-пристрої вдома.

Відтворити відео

SXSW, тобто South by Southwest

Остін, Техас, США

Це величезний майданчик для демонстрації музики, кіно, технологічних новинок, а також налагодження контактів. Він має сильний бізнес-фокус, на відміну від багатьох інших фестивалів XR. Але там є і потужний кураторський підхід до XR від Блейка Кеммередінера (Blake Kammerdiener)

Вони обрали іншу, але теж цікаву модель — відтворили свої фестивальні локації у VRChat. Це популярний онлайн-сервіс, де ви можете вибрати аватар, будувати величезні світи, знайомитись і взаємодіяти, дивитися твори мистецтва, ходити в різні кімнати та проводити презентації.

Відтворити відео

Laval Virtual / RectoVRso

Лаваль, Франція

Це найстаріша VR-конференція в Європі. У них є спеціальний розділ для VR або XR мистецтва, який курує Джудіт Ґез (Judith Guez). Минулого року вони переїхали в прекрасний цифровий музейний простір, який самі створили. Цього року вони планують провести спершу віртуальну (14-16 квітня), а потім і фізичну (7-11 липня) конференцію. Фестиваль повністю вбудований у віртуальну реальність, і ви можете отримати до нього доступ за допомогою гарнітури VR. Ви можете ходити по чудово зроблених залах і там є багато пояснень, щоб справді розуміти суть робіт і роздуми творців.

Відтворити відео

VRHAM! Virtual Reality & Arts Festival

Гамбург, Німеччина

Як я розповідав, я заснував цей фестиваль у 2017-му, а через рік ми вперше його провели. Цього року він відбудеться 4-12 червня як віртуально, так і, сподіваємось, фізично, тобто в гібридному форматі. Фестиваль має різні точки доступу, а також різні складові, які важливі для нашої команди. 

Передусім, це мистецтво. Усе це робиться для того, щоб представити нових художників, дати їм голос, можливість і майданчик, щоб демонструвати свої роботи, знайомитись з іншими митцями та розвивати свою творчість. Ми показуємо твори мистецтва з усього світу, проводимо резиденції, надаємо багато точок контакту та можливостей для взаємодії з відвідувачами та іншими творцями. 

Відтворити відео

По-друге, це фізична складова: локація та живі івенти. Для нас справді важливо помістити VR-об’єкти ніби в музейний простір. Тому ми будуємо середовище, робимо декорації, налаштовуємо тактильні моменти. 

Ціль не лише в тому, щоб надіти гарнітуру та побачити ці прекрасні твори мистецтва. Важливо також, як ви взаємодієте з тривимірним простором довкола вас і як представлено VR-твір. 

Також для нас дуже важливі живі події. У нас є багато тематичних панелей, дискусійних програм, де ми говоримо про VR-мистецтво, про фінансування, про соціальні, політичні й мистецькі аспекти нових імерсивних технологій. Важливими складовими фестивалю є також живі перформанси. Ми збагачуємо програму театральними, хореографічними виступами, концертами та живими DJ-сетами.

 

Третя складова — це соціальна взаємодія. Нам дуже важливо, щоб люди знайомились і спілкувались. Відчуття від перебування в одному з творів віртуальної реальності часом настільки вражаюче, що дуже хочеться з кимось поділитись.

Минулого року, коли стало зрозуміло, що фізичний фестиваль не відбудеться, ми вирішили використати цю ситуацію як шанс подумати, як можна трансформувати фестиваль, що так сильно прив’язаний до фізичних моментів. Так ми зробили його повністю віртуальну версію, яка уможливлює реальну взаємодію і дає ті відчуття фестивалів, які ми так любимо. Це був суцільний експеримент, і ми були одними з перших, хто зробив це. 

 

Відтворити відео

З самого початку найважливішим для нас було зробити фестиваль якомога доступнішим. Щоб навіть люди, які ніколи не мали вдома VR-гарнітури або не мали досвіду VR-мистецтва, могли брати в ньому участь.

Після обговорень ми поділили наших відвідувачів на три групи:

  1. Не дуже сильно зацікавлені у VR. У них можуть бути пристрої на кшталт смартфонів, планшетів чи комп’ютерів;
  2. Більш просунуті користувачі. На додачу до переліченого, вони можуть мати мобільні VR-окуляри, наприклад Google Cardboard, або автономні VR-пристрої, як Oculus Go;
  3. Професіонали, або люди, які справді займаються VR. У їхньому доступі можуть бути висококласні окуляри віртуальної реальності, такі як дротова гарнітура тощо.

Тоді ми подумали, які точки доступу ми можемо запропонувати усім категоріям відвідувачів: 

  1. Є такий віртуальний музей — Музей Інших Реальностей. Насправді, це як музей Френка Ґері, де ви можете пересуватись, маєте стилізовані аватари, можете розмовляти з іншими людьми та взаємодіяти з творами мистецтва.  Ми повністю відтворили в його 3D-середовищі наш фізичний музей у Гамбурзі.
  2. Додаток Magenta VR, створений нашими партнерами. Це програма, де ви можете переглядати 360° відео. Вона цілком доступна і безкоштовна. 
  3. YouTube та інші 2D-платформи, де ми наживо транслювали всі наші події, тури, панельні дискусії тощо.

Ми також подумали про тих, хто хотів би побачити щось у VR, але не має гарнітури вдома. Так ми почали співпрацювати з німецьким банком. Вони підтримали нас у значному зниженні цін на гарнутуру для тих, хто хотів би орендувати та взяти її додому на час фестивалю.

Музей Інших Реальностей, museumor.com. Співпрацює також з Каннським кіноринком і кінофестивалем Tribeca

Як потрапити на фестивальний ринок

  • Open call. Більшість фестивалів оголошують їх впродовж року, стежте за їхніми сайтами та соцмережами, щоб не пропустити. Ви можете надіслати свої твори мистецтва на ці відкриті подачі.
  • Пітчинги. Ви можете продемонструвати свою роботу, візуальний матеріал або ідею, над якою працюєте, інвесторам та кураторам фестивалів і спробувати знайти команду, з якою можна співпрацювати, кошти, продюсерів або дистриб’юторів, яких можуть зацікавити ваші твори.
  • Копродукційні ринки. Багато творів мистецтва існує лише завдяки спільному виробництву. Твори VR мистецтва, в основному, дуже дорогі у створенні й обслуговуванні. Тож гарна ідея — співпрацювати з іншими виробниками, продакшнами, студіями чи дистриб’юторами. Більшість дуже великих фестивалів мають ці копродукційні ринки.
  • Резиденції/Воркшопи. Багато фестивалів організовують їх, тож ви можете насправді попрацювати над своєю ідеєю, отримати відгук від наставників та професіоналів і познайомитися з іншими творцями.

Виклики й перешкоди для демонстрації XR-робіт

  • Технічні виклики. Переконайтесь, що ви добре знаєте, які технології використовуєте: на якій платформі це працює, яких технічних характеристик потребує, які пристрої віртуальної чи доповненої реальності використовуються. Будьте на зв’язку з фестивалем і переконайтесь, що для демонстрації є все необхідне. 
  • Фінансові виклики. Як створення, так і демонстрація робіт розширеної реальності потребують потужного фінансування.
  • Доступність. Є певні речі, які вам потрібно постійно тримати в голові: як відвідувачі будуть бачити мою роботу, які точки доступу — віртуальні чи також фізичні, скільки людей можуть бачити твір одночасно. Для фізичної інсталяції завжди продумуйте аспект доступності. 
  • Розмір команди. Якщо це фізична інсталяція, подумайте про те, скільки людей знадобиться для того, щоб якісно втілити її в життя.

Як демонструвати XR-роботи

  • Фізично. Саме цей вид поки найпоширеніший, ви можете бачити його в більшості музеїв. Для втілення він потребує простору, матеріалів і техніків. Вам треба подумати про те, як найкраще встановити вашу роботу, як створити найкращий досвід сприйняття, як зробити, щоб людям не заважали інші відвідувачі.
  • Віртуально. Цікаві теми для роздумів: як створити контекст для роботи, як підсилити її сприйняття, як допомогти людям зрозуміти твір, яка інформація їм потрібна.
  • Гібридно. Зараз саме час придивитись до цього методу. Він про те, як фізична та віртуальна складова можуть поєднуватись та як вони вони можуть підсилювати одна одну.

Фото Ульріха Шраута на колажі та в тексті: з прес-матеріалів фестивалю VRHAM! / vrham.de

Культура в хатинці. Огляд онлайн-подій квітня