16 ідей культурних подарунків

Оксана Городівська
Оксана Городівська
21 Грудня, 2018

Святковий квест несеться: вибрати подарунки, вчасно замовити, встигнути забрати, запакувати. Ми вирішили допомогти хоча б із вибором і зібрали ідеї, що дарувати друзям, дітям, батькам і, зрештою, собі.

Новорічний марафон від Культурного Проекту

Кому дарувати: друзям і батькам

Ціни: 1500 грн за повний Новорічний марафон, 450 грн за окрему лекцію

Культурний Проект підготував чотири лекції про зимові свята. В них на обіцянки почати 1 січня нове життя подивляться з точки зору філософії. А ще розкажуть про Різдво: яке воно в кіно й літературі, як художники різних епох зображали народження Христа й чи існує традиційна різдвяна опера. Лекції відбудуться 2-5 січня.

Детальніше про Новорічний марафон

«Kateryna» від видавництва «Основи»

Кому дарувати: друзям, зокрема іноземцям

Ціна: 600 грн

Зустрічайте — Marvelous Mr. Shevchenko! «Основи» видали поему «Катерина» англійською. Так її зможуть прочитати іноземці, та й нам буде легше відволіктися від шкільних стереотипів, оцих всіх творів-роздумів на тему «Образ жінки-матері в поемі Т. Шевченка «Катерина». Нове видання проілюстрував Микола Толмачов. Він малює аквареллю і створює чуттєві символічні образи.

Деталі

Платівки з Vinyla

Кому дарувати: друзям з програвачами

Ціни: від 700 грн

Людям, які колекціонують вініл, завжди є що подарувати. Вибрали кілька цьогорічних релізів:

DJ Koze – Knock Knock

Leon Bridges – Good Thing

Braii – City of Nothing

3priv

Календарі Старого Лева

Кому дарувати: батькам і друзям

Ціни: 80-120 грн

Ніби в усіх і так є календар у телефоні, але такий прямо хочеться мати на стіні. На кожен місяць — ілюстрації від українських художників, які співпрацюють з «Видавництвом Старого Лева». Серед них: Оксана Була, Юлія Пилипчатіна, Романа Романишин і Андрій Лесів («Аґрафка»), Женя Миронюк, Катерина Сад та інші.

Є також поетичний календар. Він меншого розміру, але на додачу до ілюстрацій, для кожного місяця є свій вірш.

Детальніше про Календар Старого Лева і Поетичний календар

Сувеніри й абонементи від Національного художнього музею

Кому дарувати: друзям і батькам

Ціни: чашки — 100 грн, сумки — 300 грн, футболки — 500 грн, абонементи на лекції

Музей з левами оновлюється. Він уже представив нову айдентику від агенції Banda. А 23 грудня має відкритися після реставрації. Заходьте подивитися на зміни, а заодно — в оновлену музейну крамницю. Там будуть продаватися сумки та футболки з принтами, створеними на основі деталей картин. А ще можна буде купити абонементи на музейні лекції, що почнуться 26 січня.

Квитки на концерти

Кому дарувати: друзям

Ціни: від 500 грн

Ми вибрали кілька концертів, які відбудуться вже в січні:

Jungle в Atlas, 25 січня

Algiers в MonteRay Live Stage, 29 січня

Twenty One Pilots у Палаці Спорту, 30 січня

Відтворити відео

Сувеніри й каталоги від Мистецького Арсеналу

Кому дарувати: друзям (зокрема, іноземцям), батькам

Ціни: записники — 150 грн, сумки — 330 грн, каталоги — 300-350 грн

Тут наш фаворит — каталог «Бойчукізм. Проект “великого стилю”». Минулого року ця виставка зібрала в Арсеналі понад 300 живописних, графічних і мозаїчних творів Михайла Бойчука та його послідовників. Також є каталоги виставок Олександра Гнилицького та Кирила Проценка. Всі вони видані двома мовами — українською й англійською.

У сувенірній крамниці є ще багато варіантів подарунків: чашки, сумки, пошиті з рекламних банерів, записники, магнітні закладки.

Дитячі книжки від «Видавництва Старого Лева»

Кому дарувати: дітям від 3 до 6 років

Ціна: 150 грн за одну книгу

«День народження ялинки» продовжує серію книг художниці Оксани Були про туконі — добрих духів, що живуть у лісі й дбають про рослини та тварин. У новій історії туконі піклуються про ялинки, що з’явилися влітку, а потім шукають ще одну, особливу — ту, яка виростає посеред зими й невідомо де.

«Сніговірші для малят» — збірка поезії про подарунки від святого Миколая, магічні моменти Різдва й Нового року, білу пані Зиму й ведмедя, що вже заснув у берлозі й бачить медові сни. Книга вже так всім сподобалася, що в онлайн-магазині видавництва її розібрали, треба шукати у книгарнях.

Детальніше про «День народження ялинки» і «Сніговірші для малят»

Програма «Про авангардне мистецтво для дітей» від М17

Кому дарувати: дітям від 8 до 12 років

Ціни: одне заняття — 150 грн, абонемент на 4 заняття — 540 грн

У Центрі сучасного мистецтва M17 відкрилася виставка про український авангард і скоро запустяться освітні програми. Там будуть і заняття для дітей. Кожне з них матиме теоретичну і практичну частини. Діти не тільки дізнаються, хто такі авангардисти й чому вони були такими передовими, а й створять власні художні роботи — автопортрет, колаж, проект міста майбутнього. Але це подарунок, який треба дарувати в комплекті з чимось ще. Ну, бо просто квитки на лекції — для 9-річного звучить так собі.

Деталі дитячої програми — тут. Також в арт-центру M17 є програми для дорослих — про кіно, моду, літературу тощо.

Сертифікати та інтенсиви від школи Projector

Кому дарувати: собі та друзям

Ціни: 450-1400 грн за лекційні сертифікати (до 1 січня діє ще й знижка 50%), 4500-6200 грн за інтенсиви

Школа Projector запустила в продаж подарункові сертифікати. Вони дають змогу дивитися лекції з дизайну, маркетингу та програмування, що зберігаються в онлайн-архіві школи. А щоб подарунок не був суто діджитальним, сертифікати розмістили на дискетах, аудіо- і відеокасетах. 

Ще у Projector є зимові інтенсиви. Це шанс перейти від новорічних обіцянок до дії. Три дні практичних занять з ілюстрації, анімації, шрифтового і веб-дизайну тощо. Частина інтенсивів починається 4-го січня, інші — 11-го. Тож варто дарувати тим, хто не фанатіє від зимових канікул і готовий ними пожертвувати. А ще має трохи досвіду, бо програми для середнього рівня.

Більше про сертифікати тут, а деталі інтенсивів — у розділі «Школа» на сайті Projector

Бонус: торба ПРИВІТ/ від нас

Кому дарувати: всім

Ціна: 100 грн, для замовлення напишіть нам у фейсбук

Що тут казати: торба — 🔥

Акустика YUKO в PinchukArtCentre: як це було