Куди сходити в грудні? Події в Києві та онлайн

Іра Кацер
Іра Кацер
3 Грудня, 2021

Так, у грудні справ вистачає. Як мінімум — шукати подарунки і намагатись усвідомити, що це вже 2021-й добігає кінця. Але якщо трохи часу знайдеться, то ось на що радимо його витратити. В нашій добірці передноворічний концерт Barocco Grooves, історія жабки Пепе, подкаст про Малевича, українське поетичне кіно і багато виставок.

Виставковий проєкт Kinder Album «Це не те, що ти думаєш»

Де і коли? Щербенко Арт Центр, уже і до 18 грудня 

Львівська художниця Kinder Album та її новий проєкт. Тут поєднується олійний живопис та кераміка, відірвані від реальності образи та зрозумілі сюжети. Центральний елемент виставки — оголене тіло і те, як лише його присутність у момент змінює контекст і сприйняття ситуації. Немає правильної відповіді на те, що означають ці об’єкти, але назва підказує нам, що точно не те, що ти подумав. Можливо, розгадка у тому, що ти відчув?

Виставка-ярмарок READY, STEADY, COLLECT!

Де і коли? Avangarden gallery & wine bar, до 28 грудня

Художня виставка-ярмарок, що має на меті популяризувати культуру колекціонування і, звісно, підтримати українських художників і художниць. 26 майстрів, майже 100 робіт і місяць, щоб встигнути поповнити чи навіть започаткувати свою колекцію. 

Виставковий проєкт «ФУТУРОМАРЕННЯ»

Де і коли? Мистецький арсенал, до 30 січня

Ця виставка відкрилася ще в жовтні, але раптом ви досі не були — то дуже радимо. Вона про час сміливих ідей, маніфестів, театральних експериментів і поезії про «автомобілібілі». Для проєкту були зібрані півтисячі експонатів представників Одеси, Києва, Херсона, Миколаєва та Харкова, зроблені спеціальні репортажі зі знакових локацій футуризму. Якщо немає можливості подивитися виставку наживо, то Мистецький арсенал підготував і 3D тур нею.

Відтворити відео

Онлайн-кінофестиваль (AFTER)TASTE FILM FESTIVAL на DTF Magazine

Де і коли? Онлайн, з 1 по 24 грудня

На нас чекає 5 документальних стрічок про яскраві епізоди сучасної культури. Тут і «Майкл та його “Джордани”» про легендарну модель кросівок, і «Неможливий проєкт» про порятунок останньої в світі фабрики Polaroid, і «Ніштяк, чуваче» про те, як жабеня Пепе з коміксів Boy’s Club вийшло з-під контролю автора і стало не просто мемом, а політичним символом, при чому дуже різних рухів. 

Покази фільму «Вавилон ХХ»

Де і коли? Різні кінотеатри Києва, з 9 грудня

«Вавилон ХХ» — українське поетичне кіно 1979 року, одна із двох режисерських робіт Івана Миколайчука, яку йому вдалося завершити попри радянську цензуру. Радянський режим, що приходить на зміну царському, минуле і майбутнє, містичне і реальне зустрічаються в українському селі з дивною назвою Вавилон. Історію нам розповідають у дусі народно-романтичної небилиці, як визначає жанр стрічки сам режисер.

«Спенсер: Таємниця принцеси Діани»

Де і коли? У кінотеатрах з 9 грудня

Режисер Пабло Ларраін взявся за дослідження доль визначних жінок ХХ століття. І після фільму про Джекі Кеннеді зробив біографічну драму вже про історію принцеси Діани. Її роль тут виконала Крістен Стюарт і вже зібрала немало похвали від критиків. Стрічка переносить нас у Різдво 1991-го, коли стосунки Діани та Чарльза вже в глибокій кризі, й грати щасливу пару на публіці стає все нестерпніше. 

Фільм «Хід короля»

Де і коли? Різні кінотеатри, з 2 грудня

Історична драма з елементами трилера, що розповідає історію австрійського юриста, заарештованого гестапо. Зачиненому в одиночній камері, йому вдається скоїти втечу, але не від охоронців на волю, а від реальності у світ шахів. В основі сюжету — останній та найвідоміший роман Стефана Цвейга «Шахова новела»

«Погані дороги» тепер онлайн

Де? На Такфліксі

«Погані дороги» Наталки Ворожбит стали цьогорічним номінантом від України на «Оскар». Ці п’ять новел про життя поруч із війною спершу з’явилися у форматі п’єси, а згодом втілилися і в фільмі. Про шлях до його створення ми розповіли в окремому матеріалі. Радимо почитати — до чи після перегляду. 

Цикл подкастів «Український культ»

Де і коли? Слухати епізоди подкасту можна на платформах Souldcloud, Apple, Google, Anchor, Megogo. Ось лінк на все

У минулих сезонах подкасту «Культ» подкаст багато розповідав про європейську культуру — від Римської імперії до Марселя Пруста, а зараз планує зробити фокус саме на українській. Цикл «Український культ» тільки перший крок до цього. На що чекати? 10 серій, Малевич, Хвильовий, Соня Делоне, Кобилянська, Франко, Муратова, Драгоманов, Домонтович, Пінзель, Тетяна Яблонська, вдумливі детальні обговорення та найкращі експерти.

Фестиваль Black! Factory 2021

Де і коли? Клуб Closer, 3 грудня з 22:00

Цього року фестиваль повертається до витоків — на стрічкоткацьку фабрику. Сцени три: темний і тяжчий 3rd Floor, різноманіття в Closer і добрі танці в Mezzanine. Серед артистів: паризький диско-панк діджей Cosmo Vitelli, берлінський дарк-техно продюсер Samuel Kerridge, гіпнотичний репер Zebra Katz і багато інших. 

Концерт Barocco Grooves

Де і коли? Kooperativ, 26 грудня

«Ніщо так само смачно й вишукано не поєднується, як брі з грушею, крім музики Генделя з електронною імпровізацією», — пишуть організатори цього передноворічного концерту. У ньому вони довіряться тому, що об’єднує далеке бароко і сучасну музику — груву. Цього вечора разом із Kyiv Symphony Orchestra міксуватимуть барокову музику Влад Фісун та Dj Andrew, а дрес-код натякає — буде карнавал. 

Виставка резидентів арт-проєкту «Заземлення»

Де і коли? IZONE, з 2 грудня до 15 січня

Впродовж дев’яти місяців фонд ІЗОЛЯЦІЯ разом із Соледарською ОТГ та за підтримки Українського культурного фонду проводив серію короткострокових резиденцій — «Заземлення». Резиденти у своїх роботах звертались до індустріальної історії краю, змінених діяльністю людини ландшафтів та природного різноманіття сходу України. Тепер можна познайомитися з результатами їхньої роботи і побачити маленьке містечко, відоме як центр видобутку солі у країні, абсолютно по-новому.

Лекція «Кіно, вино і Вес Андерсон заодно» 

Де і коли? Онлайн або в Urban Space 500, 8 грудня

Ukrainian Film School у колаборації з Urban Space 500 робить серію лекцій-зустрічей про знакових голлівудських режисерів. На черзі Вес Андерсон. Розбір робитиме режисерка та креативна продюсерка Наталя Патигіна, у якої за плечима курс режисури від New York Film Academy. З лекції ви дізнаєтеся, як Андерсон зробив так, щоб театральність, чітка симетрія та вінтажний антураж закохували у фільм, а не викликали позіхання. А нові знання можете застосувати при перегляді «Французького вісника»

Лекція «Культурний феномен аматорського кіно»

Де і коли? На ютубі Центру міської історії, з 5 грудня

Лекція Юлії Коваленко продовжує цикл «Кіноаматорство: історії візуальних режимів та практик творення». Аматорство розглядається тут не як противага професійній кіноіндустрії, а скоріш як окремий самобутній шлях. Також, якщо ви будете у Львові, то заходьте і на тематичну виставку «Суспільство з кіноапаратом», що діятиме в Центрі міської історії до 12 грудня.

Благодійний концерт «Вишневий Вернісаж»

Де і коли? Masterskaya, 12 грудня

Творчий теплий квартирник, зібрані гроші з якого підуть у благодійний фонд «Таблеточки». Хедлайнером цьогорічного івенту стане Constantine. Також у лайнапі бачимо сумного романтика Pierrro, поп-дует Hoboss, ностальджі-поп гурт Komissiya та засновницю проєкту співачку VikaVishnya.

Ще події:

Зображення до онлайн-кінофестивалю (AFTER)TASTE FILM FESTIVAL — з фільмів «Ніштяк, чуваче» та «Неможливий проєкт»

Дослідження: Що в нас з кіноосвітою?