11 нових і майже нових книжок

Оксана Городівська
Оксана Городівська
19 Вересня, 2019

Ми знову не поїхали на BookForum у Львів. Але це нічого. Зате ми зробили добірку найцікавіших книг. Деякі з них можна купити на форумі, а деякі — на сайтах видавництв і в книгарнях. Словом, беріть і читайте.

Борис Віан «Шумовиння днів»

Видавництво «Вавилонська бібліотека», переклад Петра Таращука

В житті письменника Бориса Віана було стільки-стільки всього. Там був джаз, яким Віан захопився ще в 16 років, грав на трубі у різних бендах і був редактором джазового журналу. Там був диплом металурга і професія інженера. Було слабке здоров’я. Були малі продажі романів, які тепер культові. А були й бестселери. Були тусовки з Жан-Полем Сартром, Сімоною де Бовуар і Альбером Камю

В романі «Шумовиння днів» можна відшукати багато деталей цього дивовижного життя. Віан перемішує їх з іронією і грою слів. А ще розповідає історію кохання і дружби, яка може розбити серце. Тому тримайтеся. 

«Вавилонська бібліотека» раніше видала ще два романи Віана — «Осінь у Пекіні» й «Серцедер»

Василь Махно «Вічний календар» 

Видавництво Старого Лева

Василь Махно давно пише і видає поезію, ще з ранніх 90-х. А от його перша прозова книга вийшла лише у 2015-му. То була збірка оповідань «Дім у Бейтінґ Голлов». У ній ішлося про Чортків і Нью-Йорк, про різні часи і різне відчуття дому. Збірка стала «Книгою року BBC» і заінтригувала — хотілося ще. Тепер Василь Махно видає свій перший роман «Вічний календар»

Опис каже, що це: «своєрідний український літопис, масштабна родинна сага, в якій поєднуються, переплітаються, співіснують і антагонізують історії кількох українських сімей від ХVII століття до наших днів».  Звучить, ніби щось дуже пафосне, але пише Махно людяно, спостережливо і проникливо. 

Том Ґолд «Печемо з Кафкою»

Видавництво «Видавництво», переклад Геннадія Шпака

Ця збірка коміксів повна кумедних спостережень з літератури, науки й поп-культури. Том Ґолд показує, які магічні предмети знадобляться автору фентезі (амулет, що приваблює мейнстрімний успіх, наприклад) і як могла б виглядати петиція фанів «Мобі Діка». Ілюстратор співпрацює з The New Yorker, The Guardian і New Scientist. Він тонко відчуває сучасність, міксує її з класикою та милим задротством. 

Володимир Гавриш, Андрій Беницький «Blindman»

IST Publishing

У 2018-му році графік Володимир Гавриш і сценарист Андрій Беницький створили короткий комікс про незрячу людину, яка торкається стіни й відчуває коливання звукових хвиль. 

Спершу це був конкурсний проєкт для міжнародного фестивалю коміксів Fumetto у Швейцарії. Там він потрапив до шорт-листа. Потім «Blindman» виріс і тепер має кілька форматів — книжку-комікс, постери та гіпсові рельєфи. 

Книжкова версія поєднує об’ємні зображення, виконані тисненням на папері, та поетичні рядки, надрукованими шрифтом Брайля. Дуже естетично і сильно. 

Фрагмент сторінки «Blindman», istpublishing.org

Мар’яна Савка «Оптика Бога»

Видавництво Старого Лева

Це нова книга віршів Мар’яни Савки. Мотив «оптики» тут усюди: вона допомагає «побачити людину з її тривогами і страхами, втратами, болем, пошуками себе, потребою говорити та слухати, а головне — з глибоким прагненням любові», — каже опис на сайті ВСЛ

Тема оптики обігрується і візуально. В ілюстраціях творчої майстерні «Аґрафка» заховані сюжети, які не роздивишся просто так — побачити їх можна через червоний фільтр. 

Зденєк Їротка «Сатурнін»

Видавничий дім «Комора», переклад Ірини Забіяки   

Це найвідоміша книга чеського письменника Зденєка Їротки. Вона вийшла в похмурий час — 1942-й рік, період німецької окупації. Але її гумор і яскраві персонажі одразу полюбилися чехам, а з часом вона взагалі стала класикою. У центрі сюжету — винахідливий слуга Сатурнін, що різними маневрами захищає свого господаря від любовних бід і набридливих родичів. В українському виданні його пригоди стали ще яскравішими завдяки ілюстраціям Марії Кінович

Крістіна Ковак «У світлі камер»

Видавництво #книголав, переклад Ольги Захарченко

Крістіна Ковак керувала ньюзрумами, працювала на каналах ABC та NBC, випускала кримінальні й політичні історії. А потім взяла і написала роман «У світлі камер». Це психологічний трилер, який порівнюють із «Загубленою» (Gone Girl) і «Великою маленькою брехнею» (Big Little Lies). У центрі сюжету — телевізійна продюсерка, яка намагається розкрити справу зниклої адвокатки. Вона ризикує своєю кар’єрою і життям, а ми отримуємо напружену й інтригуючу історію.   

Ганс Ульрих Ґумбрехт «Розладнаний час»

IST Publishing, переклад Івана Іващенка

«Чи існує насправді паралель між переглядом гри в бейсбол і прослуховуванням симфонії Бетговена?», — запитує Ганс Ульрих Ґумбрехт, теоретик літератури, професор Стенфорда і справжній спортивний фан. Він часто пише про «культуру присутності» і стверджує, що ми здатні переживати інтенсивні естетичні досвіди у повсякденному. 

У текстах збірки «Розладнаний час» Ґумбрехт показує, що сьогодні, вперше з часів Середньовіччя, ми не почуваємося сторонніми спостерігачами подій, бо оточені «комплексним теперішнім». А час тисне з обох боків — «заблокованим майбутнім» і «агресивно присутнім минулим». 

Марічка Паплаускайте «Бог дивовижних людей та інших грішників»

Видавництво «Човен»

Марічка Паплаускайте — потужна репортажистка. У 2019-му вона стала однією з переможниць конкурсу «Честь професії» з матеріалом «Гра за майбутнє». 

Тепер вийшла її книга — колекція щирих і відвертих розповідей людей про себе і Бога. Ці люди дуже різні. Є пастор, який врятував тисячі залежних від вулиці й наркотиків дітей у Маріуполі. Столяр, який таємно від комуністичної влади вів богослужіння у квартирах вірян. Власниця успішного бізнесу, яка не змогла врятувати від смерті власну доньку, що мала рідкісне захворювання. Деякі з цих історій можуть здатися фантастичними, але вони справжні, поруч і про них захопливо написано.

Арундаті Рой «Міністерство граничного щастя»

Видавництво Старого Лева

У 1997-му Арундаті Рой дебютувала з романом «Бог Дрібниць» і отримала за нього Букерівську премію. Її другий роман — «Міністерство граничного щастя» — з’явився через аж 20 років. Цей твір — велетенський калейдоскоп історій про сучасну Індію, про повстання в штатах Джамму і Кашмір, про людей різних каст, віросповідань і світоглядів. У розповіді відчувається вплив політичного активізму авторки, але зберігається і її поетичність. 

Артем Чех «Район Д»

Видавництво Meridian Czernowitz

Ця книга вийшла ще навесні, але ми пропустили її в добірці до Книжкового Арсеналу. Тому надолужуємо. «Район Д» — це збірка оповідань про мешканців одного району в Черкасах. З одного боку, це такі звичні сусідські історії: хтось був крутим у школі, а виріс лузером, хтось спився, хтось поїхав на заробітки і тепер є купа версій, де він зараз. У цих історіях багато впізнаєш, згадуєш про своїх сусідів. 

Зрештою з цих розповідей виростає яскравий образ країни — особливо, незрозумілих і мінливих 90-х. Там є і піратські відеосалони, і занепалі заводи, і поява американських євангелістів, що дають прихожанам консервовані персики і модні кроси. А збирає усе докупи історія дорослішання оповідача та його повернення до рідних, але вже таких далеких місць. 

Осінь, поїхали! Події вересня в Києві