«Прописи» — фестиваль-воркшоп для молодих письменників. Як приєднатися?

Оксана Городівська
Оксана Городівська
9 Липня, 2021

Якщо ви хочете розпочати свій шлях у літературі або в курсі, хто хоче, знайомтесь — «Прописи». Це фестиваль-воркшоп для молодих письменників і літературних критиків, організований Українським ПЕН. Він відбудеться 9-12 вересня в Івано-Франківську. І ось що вам потрібно про нього знати.

Що кажуть організатори?

Остап Сливинський
куратор проєкту «Прописи», поет, перекладач, віцепрезидент Українського ПЕН

«Фестиваль ”Прописи” — це перша в Україні подія, яка об’єднає в собі елементи творчої майстерні, лекторію, презентаційного майданчика і простору для співдії авторів-початківців та відомих письменників, — розповідає Остап Сливинський. — Проєкт має на меті допомогти дебютантам удосконалити навички творчого письма, дати їм рецепти ефективного входження в літературу та віднайдення в ній свого місця. А ще — навчити їх захищати власні авторські права, показати оптимальні моделі співпраці з редакціями, видавництвами, літературними агенціями. Водночас це можливість представити свою творчість не лише професійній, а й ширшій аудиторії в рамках публічної програми. Це також подія для міста Івано-Франківська, адже в рамках “Прописів” заплановані подіумні розмови та сценічні читання, вечір мультимедійних та синтетичних проєктів та поетичний марафон. Вхід на всі події буде вільний».

Взяти участь у «Прописах» запрошують уже відомі українські письменники. А ще розповідають, як дебютували самі. Сергій Жадан, наприклад, ось так:

Відтворити відео

Що чекає учасників? 

Для 10 молодих авторів та авторок, відібраних за конкурсом, організують індивідуальні заняття з досвідченими менторами й менторками — Вікторією Амеліною, Галиною Крук, Тарасом Прохаськом та Ганною Улюрою. Під час цих занять можна буде обговорити власні тексти, ідеї та запитання. 

Також будуть лекції і воркшопи, зокрема, від Лариси Денисенко, Романа Малиновського, Богдани Неборак і Тетяни Терен

На додачу до цього, запланована публічна програма, під час якої можна презентувати свої твори аудиторії. 

А підсумком проєкту стане друкований альманах, до якого ввійдуть твори учасників і учасниць проєкту, а також їхні публіцистичні тексти з враженнями про фестиваль-воркшоп.

Як податися? І що для цього потрібно?

Податися на конкурсний відбір можуть дебютанти у сфері письменництва та літературної критики віком 18-35 років. Для цього потрібно мати щонайменше 3 художні чи критичні твори, опубліковані в інтернеті, медіа чи колективних збірках, однак ще не видати жодної книжки. 

Щоб податися, потрібно заповнити онлайн-анкету до 5 серпня 2021. Туди потрібно додати автобіографію, мотиваційний лист, перелік публікацій і зразок тексту. Більш детально про умови участі тут. 

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Ритмічний липень і його події