Що робити в грудні, крім поїдання мандаринів? Події Києва

Оксана Городівська
Оксана Городівська
7 Грудня, 2018

Свята святами, але і культурною людиною треба залишатися. Знайшли десять подій, що в цьому допоможуть. Цього місяця будуть два круті відкриття галерей, купа концертів і кіно про Вів’єн Вествуд.

Фільм «Вествуд: панк, ікона, активістка»

Де і коли? Кінотеатри «Київ», «Жовтень», «Баттерфляй», «Планета кіно», з 6 грудня

У 70-х дизайнерка Вів’єн Вествуд створювала панк-моду, а вже в 2000-х її вбрання носила королівська родина. Вона досі невтомна і суперечлива, що вплинуло і на цей фільм. Вествуд погодилася зніматися за умови, що покажуть її екоактивізм. З режисеркою фільму Лорною Такер вона товаришувала ще до початку зйомок, тож дозволила показати своє життя зблизька.

Прем’єра фільму відбулася в конкурсній програмі кінофестивалю «Санденс». Публіка була в захваті, а ось сама Вествуд не зацінила. Її команда опублікувала звернення, де було вказано, що активізм оминули увагою і взагалі «фільм посередній, а Вів’єн і Андреас (її чоловік) — ні». Режисерка такій реакції не здивувалась і каже, що досі захоплюється Вествуд. Отаке гаряче і спірне кіно.

Відтворити відео
Фото: Дмитро Бартош, ukrainer.net/slavske

Велика презентація Ukraїner в Києві

Де і коли? IZONE, 7 грудня

За два з половиною роки команда Ukraїner об’їздила з експедиціями всю Україну. На сайті проекту можна подивитися й почитати історії про екобудівництво у Славському, швейцарську сироварню на Закарпатті та виноградники Бессарабії.  Але дуже цікаво послухати про них і вживу. Для цього буде велика презентація Ukraїner у Києві.

Також там розкажуть про плани проекту і відкриють фотовиставку. Вхід вільний.

Концерт ONUKA  

Де і коли? StereoPlaza, 7 грудня

ONUKA переконала всіх, що «Mozaïka» — це не просто альбом. Це деталі, які по черзі збираєш: історії кожного треку, фотопроект з мозаїками київського метро, кліп «STRUM». Навіть новий трек «Хащі» тепер сприймається як загублений гострий фрагмент, що нарешті знайшовся. Для повноти сприйняття залишається побачити все це вживу.

Відтворити відео

Відкриття галереї The Naked Room і перша виставка

Де і коли? Галерея The Naked Room, 14 грудня

На Рейтарській, 21 відкривається нова галерея сучасного мистецтва — The Naked Room. Першою там стане виставка фотографів Олени Субач і В’ячеслава Полякова. Більшість часу вони живуть у Львові, але майже кожних вихідних вирушають у подорож до невеликого міста чи селища. Там вони вихоплюють із буденності яскраві образи: патерни на хустках парафіянок, фасад будинку, прикрашеного наївним портретом коня,  єдинорога з автомобільних шин. Але навіть із дивних штук вони не насміхаються, а радше захоплюються.

Кураторки виставки — Лізавета Герман та Марія Ланько. На відкритті буде DJ сет від резидентів 20ft Radio. А потім у галереї ще й відкриється винна вітальня і книжковий корнер.

Виставка «Авангард: у пошуках четвертого виміру»

Де і коли? Центр сучасного мистецтва М17, 15 грудня

Герої цієї виставки писали шалені маніфести, товаришували з Пікассо і Маяковським, виставляли свої картини в Парижі, засновували художні студії, створювали кубістичні декорації в театрі, дизайн тканин і власні шрифти. Тепер їх збере разом проект «Авангард: у пошуках четвертого виміру».

Там покажуть роботи Олександри Екстер, Давида Бурлюка, Олександра Богомазова, Анатоля Петрицького, Василя Єрмилова та інших. Буде також аудіовізуальне шоу від команди Front Pictures, лекції, форуми, вечірки. І взагалі — цим проектом відкриється оновлений арт-центр М17. Треба бути.

Новорічний ярмарок «Фабрика подарунків»

Де і коли? IZONE, 16 грудня

Тут можна буде запастися всякими творчими подарунками від українських художників і дизайнерів. Наприклад, записниками Zakrtka, поплавленими прикрасами від Dis/order чи скатертинами з авторськими принтами від Molo.print. Буде ще різдвяне кіно, майстер-класи і глінтвейн, само собою.

Концерт гурту «вагоновожатые»

Де і коли? Atlas, 16 грудня

«вагоновожатые» видали дуже листопадовий альбом — похмурий, критичний і гострий. З текстами про суспільство споживання, космополітизм, людські слабкості й страхи. «Референс» уже презентували у Львові, скоро лайв у Києві. Й це нагода витанцювати, вистрибати і прокричати всі тривоги та фобії разом з Антоном Слєпаковим.

Відтворити відео

Концерт Cape Cod

Де і коли? Atlas, 12 грудня

Цієї осені електронний проект Cape Cod випустив свій другий альбом — «Echoes». Там він поєднав різні жанри, а також залучив сімох вокалістів із різних країн: США, Великобританії та Ірландії. Про створення кожного треку можна почитати на Comma і це прямо пригодницькі історії.

А наш ПРИВІТ/media&production зняв лайв першого синглу з альбому — «I Don’t Wanna Know».

Грудневі квартирники «ЦеШо»

Де і коли? ЦСМ «Дах», 12, 13, 21 і 22 грудня

 

«ЦеШо» хапають публіку і видають їй все: кабаре, фольклор, ляльковий театр, жовті комбінезони, хаос, фейсбук, єдинорогів. Це нове покоління артистів, виховане Владом Троїцьким, яке дуже швидко виросло. Цієї осені вони відкатали тур Штатами, після цього виступили в Дніпрі, Вінниці й Маріуполі, а вже скоро зіграють серію акустичних квартирників у «ДАХу».

Фрагмент брошури Іри Донської, behance.net/IraDonska

Воркшоп «Promo postcard design»

Де і коли? Школа Projector, 16 грудня

Крута листівка — це і святковий настрій, і промо для її творця. Тож ілюстраторам і дизайнерам може пригодитися цей воркшоп зі створення листівок. На ньому будуть шукати небанальні ідеї, матеріали і техніки. Вестиме воркшоп ілюстраторка та крафт-дизайнерка Іра Донська, яка співпрацює з журналом «Куншт» і видавництвом Vivat.

Кордони, пам’ять і летючий килим: 7 робіт художниці Наді Каабі-Лінке