Ілюстрації виходять гуляти

Оксана Городівська
Оксана Городівська
26 Жовтня, 2018

Що буває, коли ілюстрації виходять за межі мальованих, друкованих чи веб-сторінок? Отак просто — на прогулянку в світ.

Ми зібрали декілька таких історій. В них українські ілюстратори співпрацюють з брендами і соціальними ініціативами, а їхні роботи втілюються в дуже різних предметах — від шкарпеток до дощовиків для собак.

Супергеройські шкарпетки

Аґрафка, Видавництво Старого Лева і Dodo Socks

 

Цей проект поєднав три команди. Спершу арт-студія «Аґрафка» оформляла поетичну збірку «Супергерої» Олени Гусейнової для «Видавництва Старого Лева». А потім ці ілюстрації з’явилися на шкарпетках Dodo Socks.

Андрій Лесів з «Аґрафки» розказує: «Творці Dodo — Марта і Роман — наші давні друзі, ми знаємося багато років і, як тільки вони вирішили створювати цікаві й творчі шкарпетки, ми вже знали, що рано чи пізно створимо спільний проект. Нам дуже подобаються ідеї і чудове почуття гумору Dodo.

Книжкові візуальні образи чудово адаптувалися до нового матеріалу — лаконічна графіка, яскраві кольори. Спершу Dodo розповіли нам про технологію виготовлення і принципи підготовки зображень. Тоді ми взялися до роботи, підготували декілька варіантів дизайну. Від самого початку ми мріяли створити пару з двох різних шкарпеток, що поєднуються окремими елементами та кольорами. Фінальну композицію обрали разом з Dodo і «ВСЛ». Далі до роботи взялися дизайнери Dodo, які адаптували нашу ілюстрацію для можливості виготовлення шкарпеток».

Шоколад на пам’ять

Сергій Майдуков і Bassano Dolceteka

 

Влітку кондитерська Bassano Dolceteka запустила серію сувенірного шоколаду «From Kyiv with Love». На його упаковках зображені різні київські локації, які намалював Сергій Майдуков. Він каже: «У клієнта був перелік місць, що вони хотіли зробити. Зокрема, Костел і Могилянка точно були спочатку. Але мені запропонували також написати свої ідеї. Я написав із десяток локацій, і ми разом подумали, що гарно лягає у вертикальний формат». Так додалися Київський національний університет Тараса Шевченка, «Тарілка» на Либідській, а також панельні будинки міста. Ще одне зображення з київським велотреком вибрали через фотоконкурс, проведений спільно з виданням The Village Україна.

ChocolatesWhite

Кітпес на футболці

Марія Гермашева і Adopt Don’t Stop

 

У цій історії мальовані кіт і пес підтримують справжніх. Є організація Adopt Don’t Stop, що допомагає тваринам і господарям знаходити одне одного. Завдяки їй ілюстраторка Марія Гермашева колись взяла собі котика, а недавно створила принт для футболок. Вона розповідає: «З самого початку я розробляла двох окремих персонажів, і вони мали бути невеличкою вишивкою на футболках. Але в останній момент спробувала зробити з них паттерн, який і пішов у друк. Особливої адаптації зображення не було: просто зробила його в потрібному розмірі й підібрала кольори за системою Pantone». Футболки продаються у благодійному магазині, а прибуток іде на підтримку роботи Adopt Don’t Stop. Шукайте їх тут.

Значки-письменники

Анна Гончарова і Pinat Pins

«Я минулого року жила в Бельгії, мене накрила ностальгія: місяць слухала Софію Ротару і малювала українських поетів», — розказує Анна Гончарова. Її ілюстрації з письменниками можна було побачити в екаунті I Eat Faces, а тепер — і на значках Pinat Pins. Героїв для серії вибрали за кількістю лайків в інстаграмі. «Тому вийшла дивна компанія з Мазоха, Антонича і Вінграновського, — каже Аня. — Думаю, вони б здивувалися, якби дізналися, що висять на одному светрі.

Смішно пояснювати людям, що це в мене Леопольд фон Захер-Мазох на піджаку. Ну знаєте, той Мазох зі Львова… Щось розповідаєш, а людина вже не слухає, мабуть, уявляє тебе в пухнастих наручниках і з батогом.

Я малюю олівцями і лінером на папері, тому треба було трохи обробити зображення для виробництва. Я тоді була зовсім на ви з Ілюстратором, тож допоміг дизайнер Pinat Pins».

Zhuli-Buli

Настя Жеребецька, Йова Ягер і багато різних брендів

 

Майже три роки тому дизайнерка Йова Ягер і художниця Настя Жеребецька представили проект «Жили-Були». Він показує становище дикої природи в Україні. Але не буквально, а засобами казкових ілюстрацій. Персонажі тут — тварини з Червоної книги. Вони зображені з предметами, заради яких їх позбавляють життя. Наприклад, на рисі шапка з помпоном з натурального хутра, а зубр із люлькою, зробленою з його ж рогу.

Ілюстрації з’являлися на різних виробах — подушках, шпалерах, навіть дощовиках для собак. Відсоток від продажу продукції з зображеннями «Жили-Були» надходить природоохоронним організаціям і притулкам для тварин. «Проект переріс у постійні колаборації з чудовими брендами. Ми не очікували, що так багато нових виробів із паттерном — від бананок до зимових пальт — з’являться на світ», — каже Настя.

 

Зимова куртка, спільно з Brave
Шібуя, спільно з Keep
Дощовик для собаки, спільно з Woofit

Фото: фейсбук-сторінки Dodo Socks, Adopt Don’t Stop, Zhuli-Buli, Bassano Dolceteka, kleydesign.com, keeppacks.com, I Eat Faces в Instagram

 

У світлі «Богемної рапсодії»