Київські та онлайн-події, що зроблять грудень цікавішим

Оксана Городівська
Оксана Городівська
4 Грудня, 2020

Грудень почався. Це ви знаєте. Карантин вихідного дня закінчився. Теж знаєте, але це означає, що на виставки й кіно можна потрапити і в суботу-неділю. Тож ми зібрали цікаві фільми, мистецтво і онлайн-події на цей місяць.

Виставка Дениса Саліванова SEMI LIFE

Де і коли? Галерея The Naked Room, з 2 грудня до 13 січня

Багаторукий Шива з купою папірців, ксерокси та бутлі з водою, настінний календар з Таїті — за допомогою цих образів художник Денис Саліванов розповідає історію офісного напівжиття — SEMI LIFE

Його герой максимально знеособлений — це людина-функція, яка так ідеально працює в системі, що стає її частиною, зливається з іншими механізмами. 

Виставка номінантів М17 Sculpture Prize

Де і коли? Центр сучасного мистецтва М17, з 17 грудня до 21 лютого

Це виставка 12 українських митців, що змагаються за професійну скульптурну премію М17 Sculpture Prize. Учасників обирало міжнародне журі з-поміж 200 конкурсних пропозицій, і зараз вони готують свої роботи. На виставці будуть представлені скульптури, світлові та медіаінсталяції, твори з кортену та кераміки, із використанням формаліну та живого моху (знизу ви якраз можете побачити, як Катя Бучацька інтегрує мох у роботу). Словом, ціле розмаїття стилів і технік, об’єднаних спільною темою —  «Коріння і пилок». 

Мистецько-юридичний проєкт «ПроМайновіПрава або як привласнити прикраси, стілець, йоркширського тер’єра та покласти в один файл»

Де і коли? Аукціонний дім «Корнерс» (вул. Кудрявська, 8-а), з 8 грудня до 5 січня 

Чи ви знали, що отримуючи твір мистецтва у подарунок, аби забезпечити свої права на нього, необхідно оформити договір дарування? А в якому випадку за цей дарунок треба платити податки? 

Проєкт «ПроМайновіПрава» — про ці правові питання в мистецтві. Основою для виставки став онлайн-перформанс художниці Алевтини Кахідзе та юридичної компанії Law Net, який тривав близько двох місяців під хештегом #ПроМайновіПрава в фейсбуці. А для виставки юристи підготували шаблони договорів і описи унікальних правових випадків, які будуть «проілюстровані» роботами художниці

Робота Алевтини Кахідзе для проєкту «ПроМайновіПрава»

Фестиваль кіно про музику та культуру INTRO

Де і коли? Кінотеатр «Жовтень», 17-20 грудня 

У попередні роки фестиваль INTRO  знайомив нас з берлінськими фейсконтрольниками, показував історію MTV і роботу над останнім альбомом Боуі. Тому ми його дуже чекали. Цього року фестиваль матиме меншу програму, але таки відбудеться. 

Його музична частина розпочнеться зі стрічки «Сон Макса Ріхтера» — розповіді про восьмигодинний концерт одного з головних композиторів сучасності. Фільм «Пі Джей Гарві: A Dog Called Money» покаже мандрівку музикантки Афганістаном і Косово та роботу над альбомом. 

Також у програмі стрічка про електронну музику «Коли я думаю про Німеччину вночі», історія про порятунок останньої фабрики Polaroid «Неможливий проєкт» і ще один фільм, який поки не оголосили. Квитки та розклад скоро. 

Фестиваль VR мистецтва Virtualité

Де і коли? Центр сучасного мистецтва М17, 3-4 грудня 

Це перший французько-український фестиваль VR мистецтва. На Virtualité покажуть віртуальні роботи французьких та українських авторів. У програмі є фільм «Аяуаска», що переносить у нетрі амазонських джунглів, є подорож у самісіньке серце Гренландії, а також робота Альони Стулій «Бабин Яр. Віртуальний спогад».

Потрібна попередня реєстрація. 

Фото Юлії Василюк
Відтворити відео

Документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин»

Де і коли? Кінотеатри Києва та інших міст, уже в прокаті

Подивіться цей фільм. Не тому, що він призер Санденсу і учасник десятків кінофестивалів по всьому світу. А тому, що це людяне та зворушливе кіно. Стрічка показує життя родини з Красногорівки, що в «червоній зоні» Донбасу. Місто дуже постраждало від обстрілів, особливо в 2014-2015 роках. Тоді мати з чотирма дітьми щоночі спали в підвалі. Снаряд знищив будинок їхніх сусідів, зруйновано школу. Та попри всі обставини, герої не втрачають надії. Діти ростуть, мріють, грають на музичних інструментах і навіть знімають власне кіно. А в цей час знімають кіно про них. 

Розклад і квитки тут.

Документальний фільм «ЮКІ» 

Де і коли? Кінотеатри Києва та інших міст, з 3 грудня 

Це історія легенд хокею українського походження. Їхні імена вписані в історію найвідомішої хокейної ліги NHL: Вейн Грецкі, Орест Кіндрачук, Ерік Нестеренко, Руслан Федотенко, Джонні Буцик, Террі Савчук та багато інших. Загалом героями фільму стали 10 вихідців з України, які в різні роки вигравали найпочесніший трофей світового хокею — Кубок Стенлі. Але це кіно не лише про спорт, а й про долі українських емігрантів, яких не зламали обставини. 

Відтворити відео

Онлайн-події

Записи з фестивалю Am I Jazz?

Є плюси в тому, що фестиваль Am I Jazz відбувався онлайн. Бо виступи звідти тепер можна слухати по кілька разів. Бо слухати хочеться. 

Дуже радимо колаборацію трубача Денніса Аду й електронного продюсера Дмитра Авксентьєва (Koloah, Voin Oruwu). 

Також на фестивалі відбувся унікальний виступ — Ігоря Цимбровського. В 90-х він видав свій єдиний альбом — «Прийди янголе», але це було якесь неймовірне звучання й манера співу, ніби з іншого світу й часу. Після цього музикант декілька років виступав в Україні та за кордоном, але потім настали роки забуття. Амнезія розповіли його історію в цій статті, а Am I Jazz? дав шанс почути знову і з новим матеріалом. 

Насправді радимо послухати всі виступи програми INWARD, а це також виступ Dennis Adu Big Band, медитативний авантфолк Світлани Няньо, дует медіаартиста Геогрія Потопальского з контрабасисткою Крістіною Кірік

Лекції про мистецтво від OK Projects

Коли? Впродовж грудня 

Камбек сезону — мистецькі лекції ОБРАЗ. Вони відбувалися в Closer з 2014-го року, а теми охоплювали мистецтво, починаючи з XV століття — від Амброджо Лоренцетті до Аліни Клейтман.

Цього разу організатори запросили до розмови українських художників і художниць, які розкажуть про творчість своїх колег, практики яких вони вважають важливими.

Програма така: 

  • Ярема Малащук розповість про Євгена Самборського
  • Єгор Анцигін про Юрія Єфанова
  • Дарія Кузьмич про Євгенію Бєлорусець
  • Ніколай Карабінович про Сергія Браткова
  • Валентина Петрова про Анну Щербину
  • Еліас Парвулеско про Сашу Долгого
  • Олександр Єльцин повідомить трохи згодом про тему лекції
  • Юрій Єфанов про Віталія Кохана

Лекції можна подивитися на фейсбуці Closer чи OK Projects. Перша вже є. 

Лекторій проходить за підтримки Українського культурного фонду

Серія лекцій «Культурний менеджмент у часи змін»

Коли? З 7 грудня

За підтримки Українського культурного фонду арт-центр Closer та OK Projects запускають ще й цикл лекцій «Культурний менеджмент у часи змін». Це курс для менеджерів та менеджерок культури, який включає базові напрями, необхідні для організації подій культури, з фокусом на виживання у кризу. 

На вступній лекції 7 грудня Ксенія Малих розповість, які навички проєктного менеджменту працюють в культурі, а які ні, як обрати спеціальність, якщо ви хочете працювати в культурних проєктах, як перевірити свою ідею на дієздатність та актуальність. 

Далі план такий:

  • 9 грудня — Катерина Семенюк «Кризове бюджетування»
  • 14 грудня — Аліса Маллен «Репутаційні ризики та кризовий піар у часи пандемії та інших непередбачуваних ситуацій»
  • 16 грудня — Ольга Шишлова «Криза як можливість розвитку: рівні залучення глядача»
  • 21 грудня — Ольга Бекенштейн «Формування програми інституції під час кризи»
  • 23 грудня —  Катерина Носко «Партнерські проєкти та сила спільноти»

«2020 на DOCUSPACE: післямова»: три документальні хіти

Коли? З 7 грудня 

На щастя, 2020-й закінчується, а хороше кіно — ні. Docudays UA відкриває у своєму онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE доступ до трьох документальних хітів. Це фільм «Я йду», що у формі щоденника показує подорож данського режисера до Лаосу та його осмислення власного життя. 

Стрічка «У мене була мрія» досліджує останні десять років в Італії через призму політичного активізму та повсякденного життя двох подруг — депутатки парламенту й активістки. Вони пригадують основні події своїх політичних пригод, щоб спробувати в них розібратися.  

У фільмі «Тварини» ми бачимо семінар про імітацію пташиного співу, гарячу лінію про тваринну телепатію, конкурс краси для породистих собак. Стрічка зображає людей у спробі дослідити та зрозуміти тваринний світ, який попри все залишається таємничим. 

Кадр з фільму «Тварини»
Відтворити відео

Фільм «Історія Зимового саду» на Takflix

Коли? З 1 грудня 

Документальний фільм «Історія Зимового саду» режисера Семена Мозгового — це неймовірно естетичне і медитативне кіно про життя оранжереї на київській ВДНГ. В цьому павільйоні, повному екзотичних рослин, час ніби завмирає. Головна героїня Валентина Миколаївна вже понад сорок років доглядає за цим простором, але з появою нового керівництва навіть туди приходять зміни. 

Радимо подивитись і навіть маємо окремий матеріал про саундтрек фільму, він теж топовий. 

Фільм «Поїзд “Київ – Війна”» на Takflix

Коли? З 9 грудня 

Поїзд від Києва до Костянтинівки називають ще поїздом «Київ – Війна»Він іде 12 з чимось годин і цей час проводять пліч-о-пліч у спальних вагонах люди з різними характерами, соціальним статусом, політичними поглядами та переконаннями. Вони спілкуються, сперечаються, навіть сваряться, а документальний фільм Корнія Грицюка збирає різні голоси одного маршруту. 

Відтворити відео

Ще події

Фолов: темний бік української естетики