Фолов: темний бік української естетики

Оксана Городівська
Оксана Городівська
27 Листопада, 2020

«Темні зображення нам здаються більш загадковими, спокійними. На них можна краще побачити гру світла і тіней та нескінченно роздивлятися деталі», — кажуть авторки інстаграм-акаунту @ukrainian_aesthetics. Там із тьмяного і похмурого тла проступають обриси скульптур Пінзеля, картин Мурашка, старих церков і брам. І на це справді хочеться дивитися дуже довго.

Фоловити тут: @ukrainian_aesthetics

В @ukrainian_aesthetics досить багато творів бароко та реалізму, але добірка не обмежується суто ними. «В українському мистецтві та архітектурі, перш за все, інтригує та приваблює те, що скільки їх не вивчаєш, завжди можна знайти щось нове, неопубліковане, напівзабуте, пропущене. У нас є дуже багато митців, яким досі ще не було приділено достатньої уваги, але, сподіваємося, це тільки питання часу, а наша спільнота саме допоможе комусь дізнатися про когось нового», — кажуть авторки.  

До речі, @ukrainian_aesthetics — це не один акаунт, а невеличка екосистема. Розподіл контенту відбувається так: «В Інстаграмі стрічка зосереджена саме на естетичному оформленні контенту, сторіз — на освітньому контенті з ілюстраціями. У Телеграмі здебільшого публікуємо вінтажні світлини на різну тематику, які ми іноді вишукуємо по різних архівах та пізнавальний контент про мистецтво. Наприклад, плануємо зараз серію постів про бойчукізм та Георгія Нарбута».

Колаж на початку матеріалу: з фото акаунту @ukrainian_aesthetics

Чорна п’ятниця: добірка знижок в культурі