Як це зроблено: нова локація фестивалю Ostrov

Оксана Городівська
Оксана Городівська
3 Червня, 2021

11-12 червня у Києві відбудеться фестиваль електронної музики Ostrov. Туди везуть бельгійську діджейку Charlotte de Witte і німецького діджея та продюсера електронної музики Sven Väth. Також у програмі: Kobosil, Fedele, S.A. Tweeman, Smailov, Nastya Muravyova, Woo York та багато інших.

Раніше Ostrov відбувався на Трухановому острові, а у 2018-му — взагалі в Одесі. Цього року подія має нову локацію, а її оформленням займається дизайнерка і стилістка Леся Патока. Нам стало цікаво, що там планується і як організатори працюють із новим простором. Ось що вони розповідають.

Андрій Журавель, організатор Ostrov Festival

Яка цьогорічна локація? Чому вибрали саме її? 

Наша нова локація знаходиться на Венеціанському острові. Зелена зона, берег Дніпра і чудовий краєвид Києва. Це частина берегової лінії, прямо біля води. Текстом складно передати, як там красиво. 

Коли ми базувалися на Трухановому острові, ми завжди хотіли зміститися ближче до берега, до води. З різних причин цього не відбувалося. В 2018-му ми вирішили радикально передислокуватися і переїхали не просто до берега, а до Чорного моря в Одесі. Фестиваль вийшов чудовим і красивим, але стало зрозуміло, що його дуже важко реалізувати в тому місці. 

Повернувшись до Києва, ми думали залишитися на попередньому місці, але якось проїжджаючи Венеціанським островом, ми зрозуміли, що це воно.

Ostr1

Як локацію готують до фестивалю? Які роботи ведуться? 

Фестивалі, що будуються на порожньому місці — це завжди суперскладний процес. Потрібно посеред поля зробити повноцінне невелике містечко, що зможе автономно діяти впродовж кількох днів. Підвести всі комунікації, збудувати всі об’єкти, починаючи від сходинок і доріжок до сцен і танцмайданчиків. Будівництво ми починаємо десь за 3-4 тижні до фестивалю, потім 2 дні роботи заходу і демонтаж. 

На кожному етапі робіт до процесу долучається все більше людей. Спершу перевіряється дно берегової лінії для того, щоб розуміти, як і які конструкції ми можемо (чи не можемо) винести на воду. Далі прибирання, завіз матеріалів, підведення підключення і так далі. Фарбуємо, пиляємо, будуємо. І лишень за декілька днів до початку ставиться світло, звук. 

Розкажіть про сцени — чим вони будуть особливі? 

Цього року ми зупинилися на двох сценах замість звичних трьох. Обидві будуються без використання залізних конструкцій (як це часто робиться). Сцени робляться з дерева, бетону та каменю. Ціль цього — зробити їх більш затишними, органічними та красивими. 

Леся Патока, дизайнерка, стилістка та керівниця Patoka Studio і Nagolovy 

Який концепт оформлення фестивалю? 

Над проєктом ми працюємо вже понад пів року, узгоджуючи мільйон різних цікавих ідей. Концепт у тому, що ми будуємо унікальний простір, що буде існувати лише два дні й дві ночі, поки триває Ostrov. Після його закінчення все буде повністю розібрано й демонтовано, і вдруге вже ніколи не повториться. Це унікальна локація, яку варто побачити. 

По-друге, ми намагаємося показати абсолютно інший рівень музичних фестивалів, куди люди приходять не тільки щоб потанцювати, послухати діджеїв, але й отримати естетичне задоволення. Я це називаю естетичним оргазмом, коли потрапляєш у простір, де неймовірна кількість арт-об’єктів і велика увага приділяється оформленню сцени.

Всі наші арт-об’єкти і дизайни будуть створені в рамках основного концепту фестивалю Ostrov — що це якесь фантастичне місце у серці Києва, але воно пов’язане з природою. Дуже багато зон будуть переплітатися з цією ідеєю. Наприклад, у нас будуть неймовірні «квіти-мутанти», як ми їх називаємо. Вони матимуть фантастичні форми, світитимуться і звисатимуть з дерев. Трохи магії на березі Дніпра.

Ostr7

Які ще арт-об’єкти плануються? 

Ще один арт-об’єкт — а-ля символ фестивалю: ми робимо скульптуру гігантського октопуса, що сидітиме на недобудові. Він буде повністю створений із вживаних музичних інструментів і стане одним із центральних об’єктів, зробленим спеціально для події.

Ще можу проспойлерити, але в нас буде фантастична грибна флюоресцентна поляна, на якій буде неймовірна кількість світла. І деякі гриби будуть висотою 2.2 метри. 

 

Розкажіть про сцени — як вони будуть оформлені?

Головна сцена — qievdance stage буде ніби захована на самому острові. Там буде багато скульптур і вона виглядатиме так, ніби на ній ніхто давно не бував. 

Друга сцена — сцена Nastia, лейблу NECHTO. Вона буде трохи «даркушна», ця сцена будується не з нуля, вона буде на базі недобудови, на якій нема даху. Одним із основних акцентів буде монолітний дах, який ми будуємо над сценою. Це місце буде не яскравим, а досить стриманим і темним, але з багатьма цікавими елементами. 

Наприклад, ми робимо з масиву дерева неймовірний майже триметровий діджейський стіл, над яким висітиме люстра ручної роботи з ланцюгів — майже 2.5 метра довжиною. Це буде дуже крутий арт-об’єкт, який, я думаю, всіх вразить.

Що воно таке — бути культурологом?