Соковитий червень. Події Києва

Оксана Городівська
Оксана Городівська
5 Червня, 2019

У червні завжди вистачає подій: закінчуються полуниці, з’являються черешні, всі їдуть на пікніки, а хтось взагалі у відпустку. Ми зібрали ще й культурні радощі літа: танці під Chemical Brothers і лірику Rhye, покази «Сніданку у Тіффані», виставки колажів і потужного живопису.

Відтворити відео

Виступ Chemical Brothers

Де і коли? МВЦ, 15 червня

Можна було б сказати: урочистий концерт до 30-річного ювілею творчої діяльності гурту «Хімічні брати». Але ні. Chemical Brothers святкують не минуле, а теперішнє. Навесні вони випустили альбом «No Geography». Його хвалять. Візуалка на виступах суперпотужна. Тому буде масштабно, красиво і танцювально.

Виставка «Олег Голосій. Живопис нон-стоп»

Де і коли? Мистецький Арсенал, з 13 червня

Його називали Джимом Моррісоном свого покоління. Художник Олег Голосій прожив 27 років, але створив понад 300 живописних полотен. Його стиль розвивався, а продуктивність вражала — за одну ніч він міг створити кілька великих картин. Деякі з них вперше покажуть в Україні. Виставка в Мистецькому Арсеналі поєднає 70 полотен, 50 графічних творів, 40 фотографій (а на них шалені 90-ті) і багато архівних матеріалів.

Наш Привіт/production зробив тизер для цієї виставки, гляньте.

Відтворити відео

Концерт Rhye

Де і коли? Bel’ Etage Music Hall, 21 червня

Спершу проєкт Rhye був інтернет-загадкою: з’являлися сингли, музика подобалася, вокал порівнювали з Sade, але невідомо було, хто це робить. Потім виявилося, що це пісні данського інструменталіста Робіна Ганнібала й канадського музиканта Майкла Мілоша. Разом вони випустили альбом «Woman», а наступний реліз Мілош робив переважно сам. В альбомі «Blood» чуттєвість переливається через вінця, повільні танці переходять у фанк чи диско, але ні на мить не гублять своєї звабливості.

Відтворити відео

Покази фільму «Сніданок у Тіффані»

Де і коли? Кінотеатри «Планета кіно», з 27 червня

KyivMusicFilm і «Планета кіно» запустили круту ініціативу — вони показують відомі фільми, які вийшли давненько, але ми не застали їх в кіно. Почали з «Форреста Гампа», а тепер зовсім класика — «Сніданок у Тіффані». І навіть якщо ви давно його бачили, прикиньте, як гарно: можна сховатися від червневої спеки в кінотеатрі, а там Одрі Гепберн у цих велетенських окулярах, безіменний рудий кіт і звучить «Moon River» Генрі Манчіні.

Концерт гурту Interpol

Де і коли? Зелений театр, 12 червня

Ще один спосіб боротися зі спекою — холодне звучання пост-панку. Вже понад двадцять років його надійний постачальник — гурт Interpol. У 2018-му музиканти видали альбом «Marauder» і в ньому трохи розгулялися. Через шум на перші репетиції нових пісень навіть викликали поліцію. Зберегти сире і природне звучання в записі допоміг продюсер Дейв Фрідманн, що працював з MGMT, Tame Impala і Flaming Lips.

Відтворити відео
Відтворити відео

Концерт Cigarettes After Sex

Де і коли? Atlas, 14 червня

«Ця музика ніби тримає тебе в долоньках», — каже наша режисерка Аня про гурт Cigarettes After Sex. Вони грають slowcore і ambient pop, дають мінімалістичні лайви, де тільки звук, дим і чорно-білі фільми на фоні. Гурт виступав в Україні минулого року, і з тих пір випустив кілька нових синглів — «Crush», «Sesame Syrup» і «Neon Moon».

Концерт Miles Kane

Де і коли? Зелений театр, 21 червня

Новий альбом Майлза Кейна — це ностальгія за часами, коли британський інді-рок був свіжим і бадьорим. Ця музика передбачувана, але в ній є шарм. Трошки ретро-естетики, трохи розбитого серця, раптові згадки про реслінг — і ось вам «Coup De Grace». Вживу має бути енергійно. І сподіваємось Майлз станцює для всіх, хто досі не може забути кліп «Miracle Aligner»

Відтворити відео
Олександр Богомазов «Правка пилок»

Виставка «Олександр Богомазов: творча лабораторія»

Де і коли? NAMU (Національний художній музей України), до 30 червня

1920-ті, Київ, авангард. Художник Олександр Богомазов починає писати цикл картин «Праця пилярів». Виходить шалений вибух кольору й тепла. Перша картина «Правка пилок» — ось тут зліва, а от другу — «Пилярі» — художній музей показує вперше за майже 90 років. Вона довго лежала напівзруйнована в закритому «спецфонді» музею, а потім її майже три роки реставрували. Тепер її можна побачити разом з ескізами і теоретичними працями Богомазова.

Фестиваль німого кіно та сучасної музики «Німі ночі»

Де і коли? Довженко-Центр, 20-22 червня

Ми шалено любимо цей формат: німі фільми плюс нові саундтреки.

Цього року на фестивалі будуть покажуть 6 стрічок, які донедавна вважались втраченими. Серед них два українських фільми: «Штурмові ночі» (1931) Івана Кавалерідзе та комедія «Пригоди полтинника» (1929) Акселя Лундіна. Також будуть стрічки з Австрійського кіноархіву. Нові саундтреки для кіно створили музиканти з України, Білорусі, Литви, Великої Британії та Австрії.

Виставка Маріанни Холленштайн «Стан Людини»

Де і коли? Set (Ярославів Вал, 14А), триває до 10 липня

Set — новий культурний простір, який треба розвідати. Приходьте туди на виставку швейцарської художниці Маріанни Холленштайн. Вона працює у різних формах: живописі, інсталяції, графіці, перфомансі, колажі, але всюди притримується естетики простоти. У проєкті «Стан людини» художниця взяла тексти листів німецько-американської філософині Ганни Арендт і перетворила їх на дивні письмена на паперових листах і сувоях. Шрифт-орнамент нагадує кардіограму й передає ритм переживань: того, що написано, і того, що залишилося поміж рядків.

Виставка Микити та Каміль Кравцових «Армагеддон»

Де і коли? Port creative hub, з 3 до 30 червня

Художники Микита і Каміль Кравцови роблять колажі, де змішується вишивка, малюнки, старі журнальні вирізки. У цій виставці зібрані роботи, що повторюють сюжет пророцтва Армагеддону і показують боротьбу сил добра і зла. Тільки-от як сьогодні розібратися, де добро, а де зло?

Проєкт починається серією ілюстрацій битв і веде до панно на тему раю. А там «котики, коні, ангели в білих тапках, всі тварини по парі, — жахливий кітч», — описує Микита Кравцов. Ця робота іронізує на тему людей, що мріють про рай, але продовжують «викидати недопалки на вулицю або влаштовувати релігійні війни», замість того, щоб створювати рай тут, на Землі.

Mime Wave Festival

Де і коли? Різні локації, 15-23 червня

Тісний рій з тридцяти людей перекочується сценою. Двоє мімів стережуть куряче яйце в музеї. Історії дітей-біженців розказують за допомогою пантоміми, акробатики й музики.

Це описи кількох подій з програми театрального фестивалю Mime Wave Festival. Він крутий тим, що там повно учасників з різних країн, але немає мовних бар’єрів. Бо це фестиваль пантоміми й фізичного театру. На ньому виступлять учасники з Нідерландів, Швеції, Німеччини та Іспанії. А ще будуть лекції, майстер-класи та презентації різних мім-шкіл.

Виставка РЕ:Майстер #1

(Нові обкладинки українських платівок)

Де і коли? Бар GRAM, з 6 червня

В аудіофільному барі GRAM задались питанням: а як би виглядали платівки Софії Ротару чи гурту «Водограй», якби вийшли в 2019-му? Серію нових обкладинок для класичних українських альбомів зробили художники Вова Воротньов, Олексій Биков, Яся Хоменко, Петро Ряска, Роман Хімей та Ярема Малащук та інші. Виставку робіт відкриють 6 червня. Звичайно, під саундтрек з вінілу.

До речі, якщо ви любите платівки, почитайте наш великий гід у вінілову культуру.

Авторка нової обкладинки: Яся Хоменко

Ще події:

Поділитися
Коментарі (0)
Схожі матеріали
Статті Фолов: проєкт про втрачені церкви Закарпаття Статті Куди сходити в грудні? Події в Києві та онлайн Статті Дослідження: Що в нас з кіноосвітою? Власний контент Бунтівники з причиною і без. Чому на них так цікаво дивитись в кіно? Власний контент 5 років тому вперед: як розвивались хаби та культурні простори
Ближче до вінілу