Добірка культурних подій листопада. Більшість — онлайн

Оксана Городівська
Оксана Городівська
11 Листопада, 2020

Цього місяця в добірці знову більше онлайн-подій. І вони дуже різні — від джазу до постапокаліптичної опери, від документалки про правий популізм до баварських комедій. Реально, є з чого вибрати. Бережіть себе, будьте здорові, знаходьте час на культуру.

Онлайн-події

Археологiчна опера CHORNOBYLDORF 

Коли? Уже і до 21:00 15 листопада 

Цього разу Ілля Разумейко та Роман Григорів ввірвалися по максималізму. Їм мало було написати оперу, вони придумали цілу цивілізацію — Чорнобильдорфську. Саме слово вони склали з назв двох міст — Чорнобиль і Цвентендорф. В обох були збудовані атомні електростанції. Але якщо робота ЧАЕС завершилась катастрофою, то Цвентендорфську атомну станцію взагалі не запустили через протести екологів і населення. 

Опера CHORNOBYLDORF — про постатомний, постапокаліптичний світ. Його мешканці знаходять залишки минулих цивілізацій, культур і релігій, та поєднують їх по-своєму. Там є Іздрик-Орфей, відбуваються сатурналії, а Марічка Штирбулова стає маленькою дівчинкою з акордеоном, що уві сні мріє про власне весілля. 

Прем’єра опери в Києві вже відбулася, коли її вдасться знову почути й побачити вживу — невідомо. Але до 15 листопада можна подивитися відеоверсію, а програмку (вона потрібна!) взяти тут. 

Фестиваль Plan B Online 

Коли? 14-15 листопада 

Фестиваль Plan B — про людей, які змінюють свої спільноти, та про нову музику. Цього року він об’єднає в онлайні три міста — Харків, Івано-Франківськ та Лисичанськ

Увечері 14 листопада буде електронна вечірка. Кожне місто курує власну «сцену», так що можна буде переключатися — наприклад, послухати чуваків з франківської формації Detali, потім зайти на сет Rotor.fm з лайн-апу Лисичанська, а далі в Харків — на Sirakuzy. Музику супроводжуватиме відеоарт. 

15 листопада міста проведуть конференції з мотиваційними виступами, дискусіями, лекціями та кейсами від змінотворців. А ввечері буде концерт, де виступлять СТАСІК, Ragapop, Ptakh_Jung та інші. 

Шоукейс Am I Jazz?

Коли? 11-15 листопада о 21:00 

Фестиваль Am I Jazz? з великою міжнародною програмою цього року не відбудеться. Зате вони в партнерстві з Українським інститутом вирішили ближче познайомити з українською джазовою сценою. Впродовж п’яти вечорів можна буде почути:

11 листопада — Yuriy Seredin Quartet

12 листопада — Marevo

13 листопада — Danylo Vinarikov Ensemble

14 листопада — IMAGOjazz

15 листопада — Dennis Adu Quintet

Презентація книги-каталогу АРВМ

Коли? 12 листопада о 18:00

Це частина ініціативи АРВМ, що опікується збереженням спадщини художників Ади Рибачук та Володимира Мельніченка. Зокрема, ініціатива запустила краудфандинг для відновлення фрагменту Стіни Пам’яті. Цей велетенський комплекс рельєфів на Байковому кладовищі радянська влада заборонила і залила бетоном у 1982-му. 

У книзі-каталозі АРВМ «Крик Птаха VII» зібрано багато документів з архіву художників, листи, записи розмов сучасників, статті, фрагменти рукописів Ади Рибачук, де вона через художні образи описує події тих часів. Щоб дізнатися більше, реєструйтесь на презентацію

Відтворити відео

Кіноподорож Баварією

Коли? З 13 до 20 листопада

Це добірка комедій, що знайомлять з Баварією. Тут є пригодницька історія «25 км/год» про двох братів, що дорослими вирушають на мопедах у подорож, про яку мріяли в дитинстві. Є крос-культурна комедія «Ласкаво просимо до Гартманнів» про життя біженця з Нігерії в заможній мюнхенській родині. Ця стрічка попри гумор торкається проблем нетерпимості, расизму, мігрантської кризи. І, звісно — «Тоні Ердманн», фільм, що зібрав купу нагород по всьому світу, бо показує дуже людяну історію — про дорослу завжди зайняту доньку і батька, що мріє провести з нею трохи часу. 

Кількість переглядів обмежена. 

Фільм «Межа» на Docuspace

Коли? Весь листопад

Стів Беннон керував минулою передвиборчою кампанією Дональда Трампа і просував ультраправу ідеологію у найвищих ешелонах американської політики. При цьому він навіть був головним стратегом Білого дому, хоч і недовго. 

Коли його звільнили звідти, Беннон вирушив у світовий тур праворадикальними організаціями. Фільм стежить за його шляхом, проявляючи роль Беннона у мобілізації й об’єднанні крайніх правих партій задля перемоги на виборах до Європарламенту 2019 року. Стрічку супроводжує серія онлайн-дискусій — про межу між свободою слова і популізмом, загрозу радикалізму та ідеологічні маніпуляції.  

Відтворити відео
Кадри з відео Енциклопедія архітектури України

Енциклопедія архітектури України

Це не конкретний івент. Але поява такого ресурсу — точно подія. Це не класична енциклопедія, а радше пошук нових способів говорити про українську архітектуру в широкому контексті. «Такі фундаментальні суспільно-політичні категорії, як «влада», «праця», «ресурс», «міграція» матеріалізуються в архітектурі майданів, заводів і електростанцій, соціальному житлі й генеральних планах міст», — пише команда проєкту. 

На сайті є три розділи — держава, економіка і право. Поки два останні чекають запуску, вже можна читати й дивитися відео про те, як держава пов’язана з архітектурою ВДНГ чи монастирів Львова

Український док: улюблене

Коли? З 16 листопада 

Docudays UA вибрали сім документальних стрічок, які зворушують, тривожать, смішать і дають теми для роздумів. Усі ці фільми з’являлися на фестивалі, а тепер їх можна буде подивитися на онлайн-платформі Docuspace. Вартість перегляду — 30-50 грн. 

У добірці є наші улюблені «Українські шерифи», що розсікають Херсонщиною на старих жигулях. Є дуже особиста історія «Головна роль», яку Сергій Буковський зняв про свою матір — кіноактрису Ніну Антонову. А ще лірична і поетична «Гірчиця в садах» про спогади і відчуття дому.

Також у програмі: «Євромайдан. Чорновий монтаж», «Божественні», «Понад Стіксом», «Укриття».

Кадр з фільму «Українські шерифи»

Події Києва

Виставка «Ескізи монументального»

Де і коли? Галерея The Naked Room, з 13 до 29 листопада

Ця виставка покаже, як відомі мозаїки виглядали на папері, як відбувався творчий пошук і формувалися ідеї для монументального мистецтва 1960-80-х років. 

«Ескізи монументального» це рідкісна можливість побачити разом роботи зіркових художників епохи, творча практика яких сформувала вигляд українських міст та сіл у 20-му столітті. Більшість темпер, акварелей, колажів та малюнків будуть вперше виставлені публічно.

В рамках виставки також відбудеться презентація нової книги-путівника Ukraine. Art for Architecture. Soviet Modernist Mosaics 1960 to 1990

Невичерпні можливості: кінофестиваль від EUNIC

Де і коли? Київ (з 19 по 25 листопада), Львів, Одеса, Дніпро, Маріуполь (з 19 по 30 листопада).

Це добірка фільмів про супергероїв, яких можна зустріти в звичайному житті. Їхні суперсили — сміливість, солідарність і свобода. Кожен із них змінює свою громаду або й весь світ у власний спосіб: відроджуючи фабрику Polaroid в часи цифрової фотографії, вирощуючи томати під музику Вагнера чи борючись за кліматичне майбутнє замість уроків. Загалом у програмі 9 європейських кінохітів, більше про них читайте на сайті. 

У зв’язку з посиленням карантину, графік показів може змінюватися, тож слідкуйте за оносвленнями. 

Виставка «Hi! It’s me»

Де і коли? Тату-студія «22» (Спаська, 22), з 11 листопада до 2 грудня

Тату-студія «22» запускає свою галерею. Тож знайомтесь — перша виставка «Hi! It’s me». Вона про сприйняття себе, про те, як наше бачення себе зіштовхується з образом, який бачать інші, а також про тіло — як площину для висловлювання та інтимний простір. В рамках виставки будуть представлені роботи Юлії Бєляєвої, Катерини Берлової, Каті Лібкінд та Іллі Чернишевського. Курують Ксенія Малих та Валерія Шиллер. 

Ще події

Віжуали:

Головний — заставка відеоновели CHORNOBYLDORF. Hochzeitslied by Susanna, відео — Денис Мельник і Анна Сороколіт

CHORNOBYLDORF — фото Валерії Ландар і Артема Галкіна

Кінофестиваль від EUNIC — кадри з фільмів «Неможливий проєкт» і «Зараз або ніколи»

Розвінчуємо 6 міфів про українську традиційну музику